12 filme pentru copii, produse în Norvegia și în Islanda, pornesc la drum prin România într-o caravană dedicată exclusiv copiilor din localitățile fără cinematograf, copiilor instituționalizați și copiilor romi. Începând din 3 septembrie și până pe 31 octombrie, CINEMATOUR KIDS proiectează aceste filme în București, Craiova, Făgăraș, Râșnov, Buzău, Alexandria, Urlați (Prahova) și în comunele Brânceni și Bujoru din județul Teleorman. Fiecare proiecție este titrată în limba română și tradusă live.

Cinematour KIDSFoto: Afis

În România, în ultimii 25 de ani, nu s-a produs niciun film pentru copii. Într-o țară cu 20 de milioane de locuitori, din cele 874 de cinematografe existente înainte de 1989, au mai rămas 29, realitate care face din România țara europeană cu cel mai mic număr de cinematografe. Sistemul de învățământ național nu are programe alternative în care să fie inclusă activitatea cinematografică și în care să se utilizeze acest mijloc de comunicare în programele educaționale.

În țara noastră există copii care nu au văzut niciodată un film într-o sală de cinematograf sau într-o sală de proiecție. Există copii care, din cauza sărăciei, a lipsei de educație și de informație, nu au văzut niciun program tv sau de cinema destinat copiilor.

Potrivit organizatorilor, CINEMATOUR KIDS vine în întâmpinarea acestor probleme și exploatează 12 producții cinematografice valoroase din Norvegia și Islanda. Filmele introduse în caravană au primit numeroase premii internaționale, au subiecte contemporane și un limbaj cinematografic accesibil copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani.

Prezentarea filmelor introduse în caravană și programul complet al proiecțiilor pot fi găsite pe www.cinematour.ro