Unul dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

În cinci ani, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală. Anul trecut, a adus peste 14.000 de spectatori în săli, numeroase filme au rulat cu casa închisă, iar aproape jumătate din numărul total de bilete au fost cumpărate înainte de începerea festivalului. La cererea publicului, au fost organizate proiecții suplimentare, după încheierea lui. În octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Dheepan, premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, este extrem de actual în contextul de azi, când soarta milioanelor de refugiați din calea războiului stă în mâna țărilor europene. Cineastul francez Jacques Audiard, maestru în celebrarea marginalilor, urmărește traseul a trei imigranți din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără și un băiețel – care pozează ca familie și încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. „Dheepan este un film radical și uimitor, care dă peste cap gândirea convențională despre imigranți și transformă un imigrant anonim, fugit din calea unui război despre care abia se vorbește în media, într-un anti-erou de tip Travis Bickle (n.n. din Taxi Driver)”, comentează „The Independent”.

În rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist, însă cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam și a fost închis în numeroase țări, înainte de a cere azil în Franța în 1997, la doar 25 de ani.

Jacques Audiard a regizat șapte lungmetraje, toate multi-premiate. De battre mon cœur s'est arrêté (2005) a câștigat opt premii César și BAFTA pentru Cel mai bun film străin, Un profet (2009) i-a adus Marele Premiu la Cannes, César și BAFTA, iar De rouille et d’os (2012), cu Marion Cottillard, a rulat în competiție la Cannes și a fost nominalizat la Globurile de Aur. Trofeul Palme d’Or pentru Dheepan i-a fost oferit în mai 2015 de un juriu prezidat de frații Joel și Ethan Coen.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Inițiativa a generat un trend, festivalul extinzându-se în 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. „Plănuim să ducem filmele peste tot în lume. Cristian Mungiu organizează deja un festival în București. Nu e atât de important pentru noi, cât este pentru filme”, declara Thierry Frémaux anul trecut, pentru „Variety”.

Ediția a șasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), și al Institutului Cultural Român.

Anul acesta, organizatorii au pregătit festivalul împreună cu spectatorii săi: pentru prima dată, în urma voturilor pe site-ul oficial www.filmedefestival.ro, ei au ales atât a treia sală de proiecție, CinemaPRO, cât și posterul ediției.