Scurtmetrajul Brutus – a doua parte a trilogiei Witnesses – film de epocă în trei părţi, prezintă o abordare nouă asupra celui de-al Doilea Război Mondial. Prima parte a trilogiei intitulată Shoes, urmărește povestea unei perechi de pantofi, poveste care începe în vitrina unui magazin până când ajunge într-un morman de încălțăminte din lagărul de la Auschwitz. Filmul a fost selectat şi premiat în marile festivaluri internaționale.

Scurtmetrajul BrutusFoto: Afis

Brutus continuă trilogia, de această dată prin intermediul lui Brutus, un ciobănesc german care trece prin experienţa războiului, legi anti-semite şi cruzime umană. Acţiunea are loc în perioada interbelică şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de când Brutus este doar un pui, salvat dintr-un adăpost, care trăieşte alături de stăpânii săi evrei, până când este adoptat de un ofiţer nazist care îl dresează să ucidă. Povestea scurtmetrajului este bazată pe cartea omonimă scrisă de Ludvík Aškenazy.

Filmul beneficiază de experienţa unei echipe internaţionale: Costa Fam din Rusia este atât regizorul cât şi scenaristul acestui proiect, iar directorul de imagine Giora Bejach, din Israel, este cunoscut pentru mai multe producții care folosesc tehnica PoV, printre care și filmul Lebanon (2010) pentru care a câştigat premiul European Film Academy pentru imagine. Mai mulţi producători internaţionali au contribuit la realizarea acestui proiect: Yan Fisher Romanovsky (SUA), Alexei Petruhin (Rusia), Gabi Ilioiu (SUA), Loreto Rodríguez (SUA). După ce au filmat prima parte în Cehia, echipa a ales România ca locaţie de filmare pentru Brutus, realizată în parteneriat cu Alien Film, reprezentat de producătoarea Iuliana Tarnoveţchi.

Castingul include actori cunoscuţi din Ucraina și Rusia printre care actrița Oksana Fandera în rolul stăpânei lui Brutus și Philip Janowski în rolul lui Hurst, ofițerul SS. În rolurile secundare au apărut și actori români: Ion Grosu, Lucia Maier și Alexandrina Halic.

Filmările au început la jumătatea lunii august și s-au desfășurat în mai multe locații din România pe parcursul a 14 zile. Pentru filmul de epocă, echipa și actorii au călătorit în Fortul Jilava, centrul vechi din București, pădurea Brănești, dar și Palatul Știrbey și Studiourile MediaPro din Buftea. Producătorul Yan Fisher Romanovsky a vizitat pentru prima dată România odată cu acest proiect, dar a fost impresionat de locații și echipele de filmare, motiv pentru care va lua în considerare România și pentru alte producții străine. Mai mult, prin acest film, România este parte dintr-un proiect inedit, destinat nu numai publicului de cinema și festivalurilor de profil, dar și în scop educațional. Filmele au potențialul de a se adresa unei audiențe cât mai variate, prin abordarea unică a dramelor războiului din perspectiva unor obiecte și animale.

Ultima parte a trilogiei, Violin, urmărește traseul unei viori, obiect care trece, alături de personajele pe mâinile cărora ajunge, prin ororile războiului, până în momentul prezentului. Întreaga serie de scurtmetraje este programată să fie lansată în circuitul festivalier internațional la începutul verii 2016, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.