Filmul "Muntele magic" de Anca Damian va fi proiectat în deschiderea celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, ce se va desfăşura între 2 şi 11 octombrie, la Bucureşti, informează un comunicat al organizatorilor citat de Agerpres. Festivalul revine, anul acesta, sub sloganul "Anim'est e tradiţie".

O coproducţie România - Franţa - Polonia, animaţia "Muntele magic", aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winker, artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, artistul a trăit cu ideea de a schimba lumea. Alături de "Crulic - drumul spre dincolo", "Muntele magic" face parte dintr-o trilogie despre eroism semnată de Anca Damian.

"Muntele magic" cuprinde diverse tehnici vizuale: decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Părţile animate au fost lucrate în două studiouri din România - Abis şi DSG - şi într-un studio în Polonia. Din echipa de artişti animatori au făcut parte Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Duck, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici.

Animaţia a fost selectată în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, cel mai mare festival de film din Europa de Est, unde a primit Menţiunea Specială a Juriului. În România, "Muntele magic", distribuit de Aparte Film, va fi lansat în cinematografe pe 9 octombrie.

Înainte de proiecţia de la Cinema Studio, publicul va asista la un recital susţinut de Alexander Bălănescu, cel care semnează muzica originală pentru "Muntele magic".

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re: Animation Hub. Biletele vor putea fi achiziţionate pe site-ul www.eventbook.ro începând cu luna septembrie şi vor fi disponibile, de asemenea, în Cinema "Elvira Popescu" şi Cinema Studio, pe toată perioada festivalului.

Anim'est a avut, până în prezent, aproximativ 170.000 de spectatori, peste 200 de lungmetraje de animaţie premiate la festivaluri internaţionale de renume şi peste 3.000 de scurtmetraje de animaţie. De asemenea, festivalul a avut peste 500 de invitaţi internaţionali, printre care animatori consacraţi precum Bill Plympton, John Dilworth sau Michel Ocelot şi studiouri celebre, printre care Laika, Pixar, Aardman sau Framestore.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti - ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.