Cea de-a 11-a ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), un eveniment cinematografic ce prezintă filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, va avea loc între 19-30 august la Amfiteatru-La Pescărie din Vama Veche şi între 19-25 octombrie la Cinema Union din Bucureşti.

Deschiderea Ro-IFF 2015 comemorează 100 de ani de la genocidul armean printr-o proiecţie specială, prezentată în premieră naţională - "1915 Filmul", informeaza organizatorii, potrivit Mediafax.

Timp de un deceniu, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4.000 de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. De-a lungul acestor zece ani, festivalul i-a avut drept oaspeţi de onoare, printre alţii, pe Nick Powell (preşedinte executiv al Academiei de Film Europene), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru "Underground", "Vremea ţiganilor/ Time of the Gypsies", "Tata în călătorie de serviciu/ When Father Was Away On Business"), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru "Dansând cu lupii/ Dances with Wolves"), Julie Taymour (regizoare nominalizată la Oscar pentru "Frida"), Nicola Piovani (autor de muzică de film, premiat cu Oscar pentru "Viaţa e minunată/ Life Is Beautiful"), Elliot Goldenthal (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru "Frida").

La cea de-a 11-a ediţie, Ro-IFF aduce atât filme bune, cât şi multe surprize. Astfel, la Vama Veche vor fi proiectate lungmetraje din secţiunile competiţionale CineBlackSea şi Femeia în Cinema, precum şi din secţiunile necompetiţionale Focus, 2x3, XTREME, Rockzone (Club 27), Filmul de la miezul nopţii/ Midnight Film. Peliculele vor fi reluate în etapa a doua a festivalului, la Bucureşti.

În plus, ediţia de anul acesta a festivalului se alătură celor care comemorează un eveniment tragic din istoria umanităţii: genocidul armean. În memoria victimelor de acum un secol, prima zi a evenimentului este dedicată unei proiecţii speciale. În 2015, la exact 100 de ani de la genocidul armean, directorul unui teatru din Los Angeles pune în scenă o piesă dedicată memoriei victimelor tragediei - o crimă oribilă, uitată şi negată timp de un secol. Protestatarii înconjoară teatrul, actorii sunt speriaţi de o serie de accidente misterioase, iar fantomele trecutului par omniprezente. Misiunea sa este însă mai importantă decât pare. Aceasta este, pe scurt, povestea filmului care va deschide festivalul, pe 19 august, de la ora 21.00, la Amfiteatru - La Pescărie din Vama Veche: "1915 Filmul/ 1915 The Μovie", producţie SUA, 2015, în regia lui Garin Hovannisian şi a lui Alec Mouhibinan. Filmul îi are în distribuţie pe Simon Abkarian, Angela Sarafyan şi Sam Page.

Filmul reprezintă debutul celor doi regizori, iar la proiecţia specială va participa Garin Hovannisian.

Istoricii numesc ceea ce s-a întâmplat în aprilie 1915 "genocidul armean", primul genocid din lume. În 2015, primul care a vorbit oficial despre acesta a fost papa Francisc. Au urmat multe ţări care, prin declaraţii oficiale, au condamnat acest episod. În aprilie 2015, milioane de armeni din toată lumea au manifestat paşnic pentru a comemora acest trist eveniment, dar şi împotriva a 100 de ani de negare, tăcere şi indiferenţă.

Romania International Film Festival este un eveniment care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi are, de asemenea, o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). De asemenea, Ro-IFF se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014.