Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de Film Istoric de la Râșnov se va desfășura între 31 iulie şi 9 august 2015, iar temele evenimentului din acest an sunt: Uniune vs. Secesiune (tema principală), Papa Ioan Paul al II-lea, Hiroshima, Genocidul Armean şi Nicolae Ceaușescu. Peste 40 de filme documentare și de ficțiune, dezbateri cu istorici sau martori ai evenimentelor, discuții cu actori și regizori, 11 concerte, expozitii și prezentări de carte sunt câteva dintre activitățile pregătite pentru publicul care va vizita Cetatea Râșnov la începutul lunii august, informeaza organizatorii.

FFIR 2015Foto: Afis

În deschiderea festivalului, ce va avea loc pe 31 iulie 2015, va concerta trupa Cuibul (Republica Moldova) o formație din Chișinău înființată de către muzicianul Igor Dînga (producător muzical pentru Zdob și Zdub) și activă încă din 1991. După 6 albume, anul 2012 găsește formația stabilindu-se într-o nouă formulă alături de vocalista Lidia Scarlat alături de care vor lansa, în curând, un album de studio în format acustic-cameral.

documente

Filme Rasnov 2015

(17 Iul 2015) DOC, 179KB

Prin intermediul dezbaterilor şi al proiecţiilor de film, Festivalul de Film Istoric de la Râșnov va analiza cauzele unor evenimente importante din istorie și mai ales consecinţele ȋn viaţa noastra din ziua de azi. Printre temele abordate ȋn acest an se numără: “Al Doilea Război Mondial – câștigători, ȋnvinși, victime, martori”; “Disoluţia Iugoslaviei”; “Războiul civil ȋn Statele Unite”; “Cât mai ţine Europa?”; “Despre istorie și

documente

Evenimente speciale FFIR 2015

(17 Iul 2015) PDF, 1MB

propagandă - de la Tudor la Aferim”; “Papa Ioan Paul al II-lea”; “Spre un nou Orient-Mijlociu?”; “Ce ne unește/desparte de Basarabia?”; “Ce ne unește/desparte ȋn România?”; “Cât Ceaușescu a rămas ȋn noi?” ș.a.

Festivalul de Film de la Râșnov va găzdui și Școala de Vară ASTRA, în cadrul căreia 30 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie din România și Republica Moldova vor putea participa gratuit la toate evenimentele festivalului şi vor

documente

Expozitii FFIR 2015

(17 Iul 2015) PDF, 766KB

beneficia de acoperirea costurilor de cazare şi masă.

Festivalul de Film Istoric Râşnov a ajuns la cea de-a şaptea ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful Amza Pellea, și este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primăria Râşnov şi Asociaţia Mioritics.

Festivalul a primit ȋn anul 2012 certificarea “Eveniment Responsabil” şi ȋn 2015 “Europe for Festivals, Festivals for Europe”.