Cel mai recent film in regia lui Yorgos Lanthimos, The Lobster (premiul juriului la Cannes 2015) va fi proiectat in premiera, in Romania, in deschiderea celei de-a 12-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, luni, 17 august, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

THE LOBSTERFoto: Anonimul IFF

Regizorul grec Yorgos Lanthimos a devenit cunoscut dupa ce Dogtooth, filmul sau din 2009, a fost recompensat cu Premiul Un Certain Regard la Cannes si nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film intr-o limba straina. Urmeaza filmul Alps- Alpii, selectat in Competitia de Lungmetraj ANONIMUL in 2012 dupa ce castigase Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Venetia, iar despre Lanthimos se vorbea deja ca despre un regizor cu un viitor cert, cu o abordare diferita si provocatoare, cu mesaje puternice si de impact.

In 2015, Lanthimos isi prezinta in premiera The Lobster- primul sau film in limba engleza- in Competitia Oficiala de la Cannes, alaturi de nume ca Paolo Sorrentino, Gus van Sant, Nanni Moretti sau Jacques Audiard. Juriul condus de fratii Joel si Ethan Coen ii acorda filmului grecesc care a starnit la fel de multa controversa ca filmele sale anterioare Premiul Juriului.

In The Lobster, intr-un viitor apropiat, in Oras, oamenii singuri sunt arestati si dusi la Hotel. Ei sunt obligati sa-si gaseasca o pereche in 45 de zile, altfel vor fi transformati intr-un animal pe care ei si l-au ales si vor fi trimisi in Padure. David evadeaza de la Hotel in Padure si se indragosteste, desi acest lucru este interzis.

„Ideea pentru acest film a pornit de la discutii despre felul in care oamenii simt ca ar trebui sa fie implicati intr-o relatie, cum sunt vazuti cei care nu reusesc sa faca acest lucru, cum esti considerat inferior daca nu poti fi cu cineva, eforturile pe care acestia le fac pentru a fi cu cineva, temerile si toate acele lucruri care ne urmaresc in momentul in care incercam sa fim cu cineva”, explica Lanthimos.

Colin Farrell si Rachel Weisz joaca alaturi de John C. Reilly, Lea Seydoux si Angeliki Papoulia si o serie de actori neprofesionisti. Cei doi au acceptat rolurile imediat dupa ce au citit scenariul. Weisz, care si-a dorit sa lucreze cu Lanthimos dupa ce a vazut Dogtooth, a explicat: „La The Lobster, m-au atras originalitatea, prospetimea, provocarile din el, pericolul, umorul si povestea de dragoste”. Farrell este sigur ca „filmul va provoca reactii. Atat stiu. Nu cred ca poti pleca de la acest film indiferent”.

ANONIMUL 12

ANONIMUL 12

Foto: Poster

The Lobster este prezentat in premiera in Romania in deschiderea ANONIMUL 12 prin amabilitatea InterComFilm.

Selectorul Ludmila Cvikova va propune anul acesta 6 titluri pentru Competitia de Lungmetraj, printre care filmul romanesc LUMEA E A MEA, in regia lui Nicolae Constantin Tanase. Castigator al Premiului Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut la Festivalul International de Film Transilvania, filmul a fost distins cu Mentiunea speciala a sectiunii East of the West la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary. O productie Libra Film si deFilm, filmul ii are in distributie pe Ana Maria Guran, Iulia Ciochina, Oana Rusu, Ana Vatamanu, Florin Hritcu.

Peste 400 de scurtmetraje din 30 de tari au fost inscrise pentru Competitia de Scurtmetraj Fictiune si Animatie ANONIMUL 12, selectia acestora apartinand criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Scurtmetrajele selectate concureaza pentru Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj strain, respectiv Cel mai bun scurtmetraj romanesc, acordate prin votul publicului. Fundatia Anonimul va acorda si anul acesta Premiul Ovidiu Bose Pastina.

Festivalul ANONIMUL 12 se va desfasura in perioada 17- 23 august la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

Editia a 12-a a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL este organizata de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania, Consiliului Judetean Tulcea si Institutului Cultural Roman.