Retrospectiva festivalului Pelicam va avea loc la Bucureşti, între 7 şi 9 iulie, şi debutează cu filmul danez "Lucrurile bune se lasă aşteptate", la Cinema "Elvira Popescu", informează Agerpres. Producţia "Lucrurile bune se lasă aşteptate" a câştigat marele premiu al festivalului de anul acesta, ce s-a desfăşurat la Tulcea, între 11 şi 14 iunie.

Juriul care a ales câştigătorii competiţiei de lungmetraj a fost format din Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură, regizoarea Farida Pacha şi Andre Abreu de Almeida, din partea organizaţiei internaţionale Tara Oceans.

Retrospectiva Pelicam 2015 are loc la Cinema "Elvira Popescu" din Bucureşti şi cuprinde toate filmele premiate în cadrul ediţiei a patra a Festivalului Internaţional despre Mediu şi Oameni de la Tulcea.

Prima proiecţie din program cuprinde şi cele două filme premiate la categoria scurtmetraje - "Wild Boar/ Mistreţul sălbatic" (Olanda, 2013) şi "Silent River/ Râul tăcut" (Mexic, 2014). Juriul la această categorie a fost format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal şi regizorul Tom Wilson.

Ziua de miercuri, 8 iulie, aduce filmele premiate la categoriile "Fresh Perspectives" şi "Black Sea Docs" - "Seeds of Time/ Seminţele vremii" (SUA, 2014) şi "Hey Neighbour!/Hei, vecine!" (Turcia, 2014).

Ultima zi a retrospectivei începe cu un film surpriză pe tema Deltei Dunării, o producţie Pelicam & Rewilding Europe. Documentarul este urmat de reportajul radio "Delta Dunării Soundtrack", realizat de participanţii la workshopul de jurnalism radio care a avut loc în cadrul Pelicam 2015, organizat în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Programul se încheie cu "Tristia: A Black Sea Odyssey" (Germania, 2014), care oferă spectatorilor o călătorie de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a şapte ţări din jurul Mării Negre.

Peste 5.500 de spectatori au participat la proiecţii de filme, dezbateri, expoziţii foto, ateliere, concert şi petreceri din cadrul Pelicam 2015. Festivalul s-a desfăşurat şi în acest an în patru spaţii din Tulcea: Centrul Cultural "Jean Bart", Muzeul de Artă, Piaţa Civică şi Casa Avramide.