Proiectele cinematografice "Fotografii de familie", de Cristian Mungiu, si "Nu ma atinge-ma", de Adina Pintilie, au primit finantari de 300.000 de euro, respectiv 160.000 de euro, la cea de-a 139-a sesiune de finantare Eurimages, din iunie, potrivit site-ului Consiliului Europei, informeaza Mediafax.

Fotografii de familie/ Recycling feelings", de Cristian Mungiu, produs de Mobra Films (Romania), Why Not productions (Franta) si Les Films Du Fleuve Sprl (Belgia), vorbeste despre compromis si implicatiile rolului de parinte, noua productie fiind legata si de perioada actuala pe care o traverseaza cineastul roman, dupa cum a declarat acesta intr-un interviu recent pentru Screen Daily. Proiectul cinematografic a primit, in luna martie, cea mai mare finantare la cea mai recenta sesiune organizata de Centrul National al Cinematografiei (CNC), in valoare de 1.910.000 lei (aproximativ 424.000 de euro).

Al doilea proiect romanesc care a primit finantare din partea Eurimages este lungmetrajul de debut "Nu ma atinge-ma/ Touch me not" al Adinei Pintilie, produs de Manekino Film/ 4Proof Film (Romania), Rohfilm GMBH (Office Leipzig) (Germania), Agitprop (Belgia) si Les Films De L'Etranger (Franta). Filmarile pentru productia al carei buget total este estimat la 900.000 de euro - potrivit cineuropa.org - vor avea loc atat in Romania, cat si in Germania. Drama a trei personaje care se confrunta cu diverse probleme personale este programata sa fie lansata in 2016. Proiectul a primit finantare din partea Centrului National al Cinematografiei, la sesiunea din decembrie 2012, respectiv suma de 700.000 de lei (aproximativ 15.500 de euro).

Regizorul si scenaristul Cristian Mungiu a castigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes in 2007, cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", o drama despre avorturile ilegale din perioada comunista a tarii noastre. Cineastul roman a revenit pe Croazeta in 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat in sectiunea Un Certain Regard. In 2012, filmul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, a inregistrat o dubla victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obtinut de Mungiu, si premiul pentru interpretare feminina, acordat ex-aequo actritelor Cristina Flutur si Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, in 2008, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler de Guvernul francez.

In varsta de 35 de ani, Adina Pintilie a regizat sapte scurtmetraje si doua mediumetraje, iar in prezent se afla la debutul in lungmetraj. Productiile "Nu te supara, dar..." (2007) si "Oxigen/ Oxygen" (2010) au fost prezentate in peste 50 de festivaluri internationale, iar cel mai recent scurtmetraj al Adinei Pintilie, coregizat cu George Chiper, "Balastiera#186" (2007), a fost selectat in sectiunea scurtmetraj de autor a Festivalului de film de la Locarno 2008 si a castigat premiul al doilea la Festivalul International de Film de la Miami si mentiunea speciala a Festivalului de la Trieste, 2009.

La sesiunea care a avut loc in perioada 15 - 19 iunie, la Praga, European Cinema Support Fund (Eurimages) a finantat 27 de lungmetraje, 1 film de animatie si 3 documentare, cu un total de 7.745.000 de euro.

La sesiunea din luna martie a acestui an, alte doua proiecte cinematografice romanesti au primit finantarea Eurimages: "6,9 pe scara Richter/ 6,9 on the Richter Scale", de Nae Caranfil, si "Caini/ Dogs", de Bogdan Mirica, care au primit 150.000 de euro, respectiv 140.000 de euro.

Eurimages, creat in 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul productiei, distributiei si exploatarii operelor cinematografice europene, iar cele 36 de state membre coopereaza activ si sustin acordarea de sprijin financiar pentru coproductii, distributie si sali de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Hertegovina, Cipru, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Elvetia, Finlanda, Franta, Macedonia, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria sunt membre Eurimages.

De la infiintarea sa, Eurimages a sprijinit financiar 1.685 de coproductii europene, cu o suma totala de 508 milioane de euro.