Festivalul Filmului European ajunge la Iasi in perioada 22 – 24 mai. Festivalul s-a desfasurat deja in Bucuresti (7-14 mai) si Craiova (15-17 mai) si urmeaza sa se desfasoare in alte doua orase din tara: Tirgu Mures (22-25 mai) si Hunedoara (29-31 mai). La Iasi, proiectiile se vor desfasura pe parcursul a trei zile si vor avea loc la Casa de Cultura „Mihai Ursachi“, iar accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

La Seara de gala a Festivalului, care va avea loc vineri, 22 mai, ora 19:00, va fi proiectat filmul britanic O poveste cu cantec (2014), premiat la Sundance Film Festival, British Independent Film Awards, GLAAD Media Awards si BAFTA Awards. Pelicula regizata de Hong Khaou, care semneaza si scenariul, spune povestea unei mame chinezo-cambogiene indurerata de moartea prematura a fiului ei, a carei lume va fi si mai tulburata de aparitia unui strain.

Selectia festivalului propune, la Iasi, o perspectiva asupra diversitatii productiei cinematografice europene, prezentand filme din opt tari, precum filmul Te iubesc, Ion si Doina (Rep. Moldova), Legaturi bolnavicioase (Romania), Celelalte matanii (Turcia), Gelozia (Franta), Aferim! (Romania), Fata in fata (Portugalia), Nord-vest (Danemarca), Leviatan (Rusia), Ida (Polonia) si Dumnezeii (Polonia).

„Ne face o deosebita placere sa putem oferi si in acest an o adevarata sarbatoare a cinematografiei europene. Speram ca cinefilii din Iasi se vor bucura de selectia de filme a acestei editii, definita de cateva particularitati: identitatea europeana, diversitatea genurilor, viziunile personale ale realizatorilor de film european, capacitatea de naste intrebari si de a indemna la visare etc. Timp de trei zile, va invit sa luati o pauza de la efecte speciale si sa va lasati in voia neprevazutului din cinematografia europeana“ a declarat Liviu Jicman, vicepresedintele ICR.

Este deja o traditie ca Festivalul Filmului European sa aiba in fiecare an un ambasador onorific, invitat sa regizeze clipul de promovare al festivalului, oferind astfel o viziune personala asupra caracteristicilor filmului european si asupra rolului pe care acesta il are in cinematografia mondiala. Ambasadorul editiei de anul acesta este regizorul Tudor Giurgiu, autor a numeroase productii cinematografice care s-au bucurat de mare succes, printre care lungmetrajele Legaturi bolnavicioase si Despre oameni si melci.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Primaria Municipiului Tirgu Mures si Asociatia K'ARTE, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene, sub egida EUNIC.