Filmul "Closer to the Moon" în regia lui Nae Caranfil a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor din România pe anul 2014, la gala care a avut loc miercuri seară, la Cinema Studio din Capitală.

Nae Caranfil şi filmul său au fost, de altfel, marii câştigători ai serii cu şase premii câştigate dintr-un total de opt nominalizări. Pe lângă Marele Premiu, pelicula a câştigat şi distincţiile pentru Cea mai bună regie şi Cel mai bun scenariu, cărora li s-au adăugat premiile pentru Cea mai bună scenografie, câştigat de Cristian Niculescu, pentru Cel mai bun montaj - Cătălin Cristuţiu şi pentru Cea mai bună imagine - Marius Panduru, informeaza Agerpres.

Filmul "Quod Erat Demonstrandum", în regia lui Andrei Gruzsniczki, nominalizat la nouă categorii, a câştigat trei premii, respectiv pentru Cea mai bună interpretare masculină, distincţie acordată actorului Sorin Leoveanu pentru rolul Sorin Pârvu, Cele mai bune costume - premiu acordat Svetlanei Mihăilescu şi pentru Cel mai bun machiaj - Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa.

Premiul UCIN pentru cea mai bună interpretare feminină a fost câştigat de actriţa Clara Vodă, pentru rolul Dana din "Noaptea vine în India".

Trofeul pentru Cea mai bună coloană sonoră a fost câştigat de Mihai Orăşanu pentru filmul "Cripta", în timp ce premiul pentru Cea mai bună muzică originală a fost câştigat de Paul Ilea pentru "Planşa" şi "Shakespeare By & By Căciuleanu".

Distincţia pentru Cel mai bun film documentar a revenit producţiei "Paşaport de Germania" de Răzvan Georgescu, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost câştigat de două filme: "Trece şi prin perete" de Radu Jude şi "Kowalski" de Andrei Creţulescu.

Premiul UCIN pentru Cel mai bun film de animaţie a fost câştigat de regizorul Ion Truică cu pelicula "Obeliscul".

La categoria dedicată filmului de televiziune, premiul a fost câştigat de Sinişa Dragin cu filmul "Pădurea".

Premiul pentru Cel mai bun cascador a fost câştigat de cei doi nominalizaţi - Ion Caragea şi Valentin Vasilescu.

La gala de miercuri seară, juriul a acordat premiul pentru Opera Prima "Alexandru Tatos" şi un trofeu special regizorului Andrei Gheorghe pentru filmul "Planşa".

Juriul care a stabilit premiile UCIN i-a avut în componenţă pe criticul de teatru Marina Constantinescu, actriţa Ana Ularu, Margareta Pâslaru, Petru Lucaci - preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Laurenţiu Damian - regizor, preşedintele UCIN, Titus Vâjeu - critic şi istoric de film, Alexandru Sterian - director de imagine, preşedinte al "Romanian Society of Cinematographers", scenograful Mihai Ionescu şi a fost prezidat de Cristian Tudor Popescu, filmolog şi editorialist.

De asemenea, la gala UCIN preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Laurenţiu Damian, a acordat Premiul Academic şi Trofeul Uniunii Cineaştilor din România pentru întreaga activitate unor mari personalităţi ale cinematografiei - criticul de film Ecaterina Oproiu, realizatoarea de televiziune Lucia Hossu-Longin, scenaristul Dumitru Radu Popescu, regizorul Stere Gulea şi regizorul Radu Gabrea.

Premiile Preşedintelui au fost acordate la ediţia din acest an regizorului Radu Jude - pentru contribuţia de excepţie adusă cinematografiei româneşti şi regizorului şi scenaristului Mircea Drăgan - pentru dedicaţia cu care a servit cinematografia românească.

Tot în cadrul galei au fost acordate şi o serie de premii speciale. Premiul "Iurie Darie" a fost acordat actorului Silvian Vâlcu, pentru rolul Alex din filmul "Planşa", Premiul Ovidiu Gologan i-a revenit regizorului Sorin Drăgoi, pentru filmul "Cripta", Premiul "Mirel Ilieşiu" a fost câştigat de regizorul Daniel Djamo pentru filmul documentar "Un ultim an în 114 minute", iar Premiul "Adina Darian" a fost primit de producătorul Liliana Chiţescu pentru "Portret. Magia teatrului şi a filmului: Alexa Visarion".

Un Premiu de excelenţă a fost oferit Ioanei Popescu pentru contribuţia adusă la dezvoltarea dramaturgiei şi a filmului publicitar românesc.

De asemenea, au fost acordate distincţiile anuale ale Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN: Premiul "Ion Cantacuzino" i-a revenit filmului "Closer to the Moon" în regia lui Nae Caranfil, Premiul "George Littera" i-a fost conferit lui Doru Pop, iar Premiul pentru Publicistică Cinematografică a fost acordat revistei AARC.

Momente artistice, în cadrul Galei, au fost susţinute de actorul Vasile Muraru şi cantautorul Nicu Alifantis. Cei doi, precum şi prezentatorii evenimentului, actorii Andreea Vasile şi Andi Vasluianu, au primit din partea organizatorilor Galei carnetele de membri ai Uniunii Cineaştilor din România.

Înaintea Galei, în holul Cinematografului Studio a fost deschis pentru prima oară standul Editurii UCIN. Cu această ocazie au fost lansate volumele "Şcoala de montaj a filmului românesc" - Cristina Ionescu şi Silvia Cusursuz, "Generaţiei sentimentale a sunetului filmului românesc...o reverenţă. Andrei Pap" - autor-coordonator Horea Murgu şi "Un clovn pentru eternitate" - autor Valentin Teodosiu.