Un numar de 56 de filme vor fi prezentate in cadrul celei de-a XIX-a editie a Festivalului Filmului European care va incepe joi, 7 mai 2015. Este editia care aduce cel mai mare numar de filme in fata publicului cinefil. Festivalul se va desfasura pana in data de 31 mai in Bucuresti si in patru orase din tara si va debuta cu o premiera: filmul romanesc Acasa la tata al regizorului Andrei Cohn (Bucuresti, Cinema Pro, joi, 7 mai, 19:30). In tara, Festivalul va calatori la Craiova, Iasi, Tirgu Mures si, in premiera, la Hunedoara.

Festivalul Filmului European a castigat, prin cele 19 editii, locul sau exceptional in constiinta cinefililor, definit de cateva particularitati: identitatea europeana, selectia comuna, diversitatea genurilor, componenta diplomatica personificata de cineastul roman numit ambasador onorific, altul la fiecare editie, replicile din alte orase. Chiar daca nu este un festival-concurs, este o competitie intre tari, in care fiecare ar dori ca propunerea sa sa fie mai apreciata, a declarat Liviu Jicman, vicepresedintele ICR.

Organizat de Institutul Cultural Roman, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene, sub egida EUNIC Bucuresti, Festivalul Filmului European 2015 le aduce cinefililor 56 de filme din 26 de tari si 3 evenimente conexe dedicate iubitorilor de film si de animatie, amatori si profesionisti (ateliere de educatie cinematografica, de critica de film si de animatie), plus un concert cu proiectii interactive si multe surprize de Ziua Europei in curtea Institutului Francez. La toate manifestarile din cadrul festivalului accesul este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominala 0, care pot fi obtinute de la casele de bilete in ziua proiectiei. La Galele de deschidere si de inchidere accesul se face pe baza de invitatie.

Totodata, actuala editie a festivalului aduce in premiera un eveniment paralel dedicat Republicii Moldova si Ucrainei. Organizatorii isi propun sa dezvolte o platforma de schimb profesional intre specialisti din Uniunea Europeana, Republica Moldova si Ucraina, care sa duca la o mai buna infatisare a mostenirii culturale europene si la intelegerea Uniunii Europene dincolo de granite. Astfel, pe 10 si pe 11 mai, Festivalul Filmului European va aduce publicului un numar de 7 filme din si despre Republica Moldova si Ucraina si un panel de discutii pe tema productiei si co-productiei de film, la care vor lua parte specialisti din Republica Moldova, Romania si Ucraina. Programul este posibil cu sprijinul EUNIC Global. Partener: Biroul Regional al Natiunilor Unite pentru Europa si CSI.

La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 7 mai, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Acasa la tata (Romania, 2015) in prezenta regizorului Andrei Cohn si a echipei. Andrei Cohn a studiat pictura, are o experienta de peste douazeci de ani in publicitate si, anul acesta, a debutat in lungmetraj cu Acasa la tata. Anterior, Andrei Cohn a realizat scurtmetrajele Inainte si dupa 22/12/1989 (2009), Maica Domnului de la parter (2010) si Fotografii de familie (2012). Filmul sau prezinta povestea unui scriitor tanar care trece printr-o criza si decide sa se intoarca in satul natal, prima data dupa trei ani de la moartea mamei sale. Aici intalneste doi dintre fostii colegi de clasa – pe cel mai bun prieten din copilarie, acum insurat si cu copii – si pe fosta lui iubita din adolescenta. In 24 de ore rescrie toate relatiile: cu tatal lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul.

Programul Festivalului contine un pachet consistent de film romanesc: debuturile in lungmetraj al Anei Lungu (Autoportretul unei fete cuminti, 2015) si cel al lui Andrei Cohn (Acasa la tata, 2015), filmele care au participat in editia din acest an a Festivalului International de la Berlin – Aferim! in regia lui Radu Jude (Ursul de Argint) si De ce eu? in regia lui Tudor Giurgiu, alte patru filme ale acestuia din urma, care este ambasadorul onorific al actualei editii, grupate intr-un medalion, precum si o selectie de scurtmetraje realizate de studentii UNATC.

Pe lista filmelor la care organizatorii se asteapta ca salile sa fie neincapatoare se afla zece premiere europene in Romania si numeroase productii europene premiate la festivaluri internationale, printre care filmul polonez Ida, care a primit anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film intr-o limba straina, Calvarul (Irlanda, 2014), Gasca de fete (Franta, 2014) Dusmanul clasei (Slovenia, 2013), Taietura (coproductie, 2014), Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), Hipocrat (Franta, 2014), Pasolini (coproductie Franta-Belgia-Italia, 2014), Acasa la Bergman (Suedia, 2013), Miss Julie (coproductie, 2014) sau Viktoria (coproductie Bulgaria-Romania, 2014) – care va fi proiectat la Gala de inchidere a festivalului in prezenta regizoarei Maya Vitkova si a producatoarei Anca Puiu.

Proiectiile din Bucuresti vor avea loc la cinematografele Studio, Elvire Popesco si Cinema Pro, in perioada 7-14 mai. Organizatorii si-au tinut promisiunea facuta in urma cu un an si au pus pe harta festivalului alte patru orase din tara, unde cinefilii vor putea vedea intre 10 si 11 filme europene, astfel: Craiova (15-17 mai), Tirgu Mures si Iasi (22-24 mai) si Hunedoara (29-31 mai).

Extinderea nationala a Festivalului este o promisiune indeplinita, un obiectiv propus anul trecut si, iata, realizat. N-am fi reusit acest lucru fara sprijinul si sustinerea financiara a unor parteneri locali, pentru ca bugetul din ultimii ani al ICR si, implicit, bugetul alocat Festivalului Filmului European este sensibil mai mic decat in trecut. Prin urmare, am incercat sa gasim sa ajungem, pe cat posibil, in toate regiunile tarii, acolo unde am putut identifica un interes real din partea partenerilor locali. Vreau sa multumesc sustinatorilor nostri locali din Craiova, Iasi, Tirgu Mures si Hunedoara. Indraznesc sa-mi doresc inca de pe acum ca anul viitor sa trezim interesul autoritatilor locale si din alte orase ale tarii. Din pacate, lipsa unor cinematografe in multe orase reprezinta un obstacol greu de depasit, a declarat Liviu Jicman, vicepresedintele ICR.

Ambasadorul onorific, care a realizat si clipul de promovare a festivalului, este in acest an regizorul Tudor Giurgiu.

Europa are marele avantaj al unei diversitati exceptionale de povesti, limbi si culturi, asa incat e oricand reconfortant sa vad un film irlandez de Dagur Kari (sau orice alt regizor din zona), un Sorrentino profund italian sau o poveste „wicked” semnata de austriacul Seidl. Celebrarea filmului european e de fapt o ocazie unica de a vedea ce-i doare (si) pe altii, de a intelege mai bine episoade istorice sau din prezent, sau de a ne demonta propriile stereotipuri despre un popor sau altul, declara regizorul Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al Festivalului.

Pe toata durata festivalului, spectatorii au posibilitatea sa voteze filmul preferat pe site-ul www.ffe.ro. In functie de voturile exprimate, va fi oferit Premiul Publicului in cadrul Galei de inchidere din 14 mai de la Cinema Elvire Popesco.