Celebra regizoare și scenaristă franceză Claire Denis, una dintre cele mai autentice și puternice voci din cinematografia contemporană, este invitata specială a Festivalului Internațional de Film NexT 2015, desfasurat intre 15 si 19 aprilie la Bucuresti, informeaza site-ul oficial al festivalului.

Claire Denis:photo Evangelia KraniotiFoto: NexT

Aflată pentru prima dată în România, Claire Denis va susține un masterclass deschis studenților la film și pasionaților de cinema duminică, 19 aprilie, de la 12.30, la Cinema Elvire Popesco. Cel mai recent scurtmetraj al ei, Voila l’enchainement, va fi prezentat în secțiunea Arthouse Shorts.

Cu peste 20 de filme în portofoliu, majoritatea selecționate și premiate la Cannes, Berlin, Veneția sau Locarno, Claire Denis s-a impus ca un autor incomod, visceral, provocator. Ea s-a născut în 1948 la Paris, dar și-a petrecut mare parte din copilărie în Burkina Faso, Senegal sau Camerun, unde tatăl său lucra ca angajat al administrației coloniale franceze. Această perioadă a influențat profund stilul și subiectele filmelor sale, o combinație unică de politică și istorie personală.

In Franța, a studiat cinematografia la actualul La Fémis, iar înainte de a debuta în forță cu remarcabilul Chocolat (1988), povestea semi-autobiografică a unei familii de albi în Camerun, inclusă în competiție la Cannes, a lucrat ca asistentă la filmele lui Jacques Rivette, Wim Wenders sau Jim Jarmusch. Al doilea lungmetraj, S’en fout la mort (1990), a fost selecționat la Veneția, iar Nénette et Boni i-a adus Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno în 1996. Foarte senzual și dur, Beau Travail, desemnat unul dintre cele mai bune filme din 1999, este plasat în Djibouti, protagoniștii fiind un soldat în Legiunea Străină și superiorul său, un homosexual reprimat.

În 2001, sub aparența unui film cu vampiri și cu Vincent Gallo pe afiș, Trouble Every Day șoca publicul cu viziunea extrem de violentă asupra dorinței carnale, văzută ca o formă de canibalism: o femeie își devorează, la propriu, iubiții. În topul filmelor din 2009 s-a aflat și White Material, cu Isabelle Huppert într-un rol memorabil, al unei femei care refuză să-și părăsească plantația de cafea, undeva în Africa, deși războiul civil e aproape. Cel mai recent lungmetraj al ei, Les Salauds (2013), a fost proiectat în Un Certain Regard, la Cannes.

Claire Denis a predat la prestigioasa școală de cinema La Fémis și a făcut parte din juriul Festivalului de la Veneția, în 2005, și din cel al secțiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2010.

Festivalul Internaţional de Film NexT, ajuns la a IX-a editie, este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Uniunii Cineaștilor din România.