"Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a primit premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a noua editie a galei Gopo, care are loc luni seara, la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti (TNB). Florin Piersic Jr. a obtinut premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, pentru partitura Alecu Voican din filmul "Q.E.D.". Ofelia Popii a castigat premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal. Nae Caranfil a castigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru lungmetrajul "Closer to the Moon", potrivit Mediafax.

Trofeul Gopo - foto Adi MarineciFoto: Premiile Gopo

La gala premiilor Gopo de luni seara, filmul lui Nae Caranfil a mai obtinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu si pentru cel mai bun regizor.

Filmul este o coproductie internationala Romania - Italia - Polonia - Franta si are o distributie hollywoodiana, in rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului roman, precum Mark Strong, Vera Farmiga si Harry Lloyd.

Scenariul filmului poarta semnatura lui Nae Caranfil si este inspirat din fapte reale petrecute in Bucurestiul anului 1959, cand un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Bancii Nationale punea intreaga tara pe jar. In Romania comunista, un astfel de atac "gangsteresc" era de neconceput atat pentru autoritatile statului, cat si pentru orice om normal: ce sa faci cu lei neconvertibili, intr-un regim politic si economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii sunt patru barbati si o femeie, toti comunisti situati la varful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale. O luna mai tarziu erau arestati, judecati si condamnati la moarte, dar in asteptarea executiei au fost "invitati" sa-si joace propriile roluri intr-o reconstituire cinematografica a actiunii lor, menita sa devina un film educativ si de propaganda, destinat oamenilor muncii din intreaga tara.

De-a lungul celor cateva zile in care eroii jafului erau scosi dimineata din celulele inchisorii Jilava si transformati in "staruri de cinema" intr-un Bucuresti insorit si plin de viata, toata lumea din jurul lor - militieni, securisti, anchetatori, echipa de filmare - cauta cu disperare raspunsul unei singure intrebari: de ce au facut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planeaza si astazi asupra acestei povesti adevarate, intr-un film comic si tragic deopotriva, realizat in limba engleza, cu o distributie internationala de prestigiu.

Filmarile s-au desfasurat in spatii istorice din Bucuresti, precum Casa Capsa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, cladirea IMOD, Centrul Vechi, dar si intr-un decor de epoca special construit pe o suprafata de 2.000 mp2.

Pe langa distributia de exceptie, filmul a beneficiat de o echipa de profesionisti in domeniu. Astfel, costumele au fost realizate de creatoarea Doina Levintza, imaginea a fost adusa pe camera de Marius Panduru, scenografia filmului a fost semnata de Cristian Niculescu. Pe platou, regizorul Nae Caranfil a fost asistat de Brian Cook, cunoscut drept colaborator al lui Stanley Kubrik in filmul "Cu ochii larg inchisi/ Eyes Wide Shut". Coloana sonora include melodiile specifice Bucurestiului anilor '60 si, totodata, muzica special compusa de Laurent Couson.

Companiile de productie implicate in proiect au fost Mandragora Movies (Romania), Rainieri Made (Italia), Agresywna Banda (Polonia), Denis Friedman Productions (Franta), cu participarea Ithaca LLC (SUA).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer.

Nae Caranfil s-a nascut pe 7 septembrie 1960 la Bucuresti. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" in 1984. Filmul sau din facultate s-a numit "Frumos e in septembrie la Venetia" si a castigat premii in tara si strainatate. Dupa absolvire, Nae Caranfil a avut cateva aparitii actoricesti in filmele "Salutari de la Agigea", de Cornel Diaconu, si "In fiecare zi mi-e dor de tine", de Gheorghe Vitanidis.

A urmat, la Bruxelles, Programul Scenaristilor Europeni din cadrul "Flemish European Media Institute" (FEMI). Intre 1989 si 1991 a scris scenarii pentru casa de productie franceza "Compagnie Des Images".

Devine scenarist si regizor celebru cu primul sau lungmetraj, "E Pericoloso Sporgersi", care apare in 1993. Este o coproductie franco-romana prezentata la Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, in 1993 si premiata ulterior in festivaluri ca Montpellier, Bratislava si La Baule. "E Pericoloso Sporgersi" este un film compus din trei parti care nareaza aceeasi poveste din punctul de vedere a trei persone diferite: o studenta, un soldat si un actor de teatru.

Continua cu "Asfalt Tango", in 1995, o alta comedie franco-romana, in care joaca Charlotte Rampling. Al treilea sau lungmetraj este coproductia franco-italo-belgiana "Dolce Far Niente", din 1998, cu Francois Cluzet, Giancarlo Giannini, Isabella Ferrari, Marguerita Buy si Pierfrancesco Favino. Filmul obtine premiul pentru scenariu la Namur, in 1998, si participa in competitia oficiala de la Karlovy Vary, in 1999. "Filantropica", realizat in 2002, este inca o colaborare romano-franceza, o comedie neagra ce obtine premiul publicului la Festivalul International de Film de la Paris si numeroase alte premii la Wiesbaden, Mons, Wurtzburg, Bratislava, Newport Beach si Atena.

Pentru toate filmele sale de pana acum, mai putin filmul din studentie ("Frumos e in septembrie la Venetia"), Nae Caranfil este si scenarist. Filmul sau "Restul e tacere" (2008) a castigat marele premiu pentru scenariu la Festivalul International de Film de la Paris 1995 si premiul al doilea in "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Hollywood, 1999. Filmul a fost prezentat in avanpremiera la Cluj, in cadrul TIFF 2007, si a inchis competitia oficiala la Locarno in acelasi an. A castigat, de asemenea, Trofeul Marii Negre pentru cel mai bun film la Festivalul International al Producatorilor Independenti de la Constanta, in 2008, premiul pentru cel mai bun scenariu si premiul publicului la B-EST, Bucuresti, in 2008.

"Restul e Tacere" a fost propunerea Romaniei pentru premiile Oscar 2009.

Florin Piersic Jr. - cel mai bun actor in rol principal

Acesta este primul premiu Gopo din cariera actorului Florin Piersic Jr., aflat la a doua nominalizare.

La aceeasi categorie au mai fost nominalizati Mark Strong (pentru rolul Max Rosenthal din filmul "Closer to the Moon"), Harry Lloyd (pentru rolul Virgil din filmul "Closer to the Moon"), Serge Riaboukine (pentru rolul Leduc din filmul "Cripta") si Sorin Leoveanu (pentru rolul Sorin Parvu din filmul "Q.E.D.").

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor in rol principal i-a revenit lui Victor Rebengiuc, pentru interpretarea din "Cainele japonez".

Ofelia Popii - cea mai buna actrita in rol principal la gala Gopo 2015

Acesta este primul premiu Gopo din cariera actritei Ofelia Popii, aflata la prima nominalizare.

La aceeasi categorie au mai fost nominalizate Vera Farmiga (pentru rolul Alice din filmul "Closer to the Moon"), Victoria Cocias (pentru rolul Helga din filmul "O poveste de dragoste, Lindenfeld"), Olimpia Melinte (pentru rolul Anda din filmul "Plansa") si Crina Semciuc (pentru rolul Yasmine din filmul "#Selfie").

Anul trecut, premiul Gopo pentru cea mai buna actrita in rol principal i-a revenit Luminitei Gheorghiu, pentru interpretarea din filmul "Pozitia copilului".

Nae Caranfil - premiul Gopo 2015 pentru cea mai buna regie

Acesta este cel de-al doilea premiu Gopo din cariera regizorului Nae Caranfil.

La aceeasi categorie au mai fost nominalizati regizorii Corneliu Porumboiu, pentru filmul "Al doilea joc", si Andrei Gruzsniczki, pentru lungmetrajul "Q.E.D".