Cea de-a 19-a editie a Festivalului Filmului European va avea loc anul acesta in Bucuresti si in mai multe orase din tara, deschiderea fiind programata pentru data de 7 mai. La editia din acest an vor fi proiectate peste 40 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare si de animatie) din 25 de tari. Conform traditiei, proiectiile vor fi insotite de discutii despre filme, in prezenta producatorilor, regizorilor, actorilor sau a unor critici de film.

Precedenta editie a adus in salile cinematografelor Studio (Uniunea Cineastilor din Romania) si Elvire Popesco (Institutul Francez) un numar de aproximativ de 8.000 de spectatori.

„Editia de anul trecut, aplaudata indelung de cinefilii romani care au umplut salile cinematografelor, ne obliga sa pastram acelasi nivel inalt, atat in privinta selectiei filmelor, cat si in ceea ce priveste evenimentele conexe. Dorim sa oferim publicului o intalnire consistenta cu cinematografia europeana“, a declarat Liviu Jicman, vicepresedintele Institutului Cultural Roman.

Proiectiile din Bucuresti vor avea loc la Cinema Pro, Cinema Studio si Cinema „Elvira Popescu“. Ca si anul trecut, accesul la proiectii va fi liber. La Gala de deschidere accesul se va face pe baza de invitatie.

Organizatorii isi vor tine promisiunea formulata la editia precedenta: adaugarea pe harta Festivalului a unor orase noi, unde, cu sprijinul partenerilor locali, se vor organiza proiectii ale filmelor de la FFE.

Ambasadorul onorific al celei de-a 19-a editii a Festivalului Filmului European este Tudor Giurgiu, al carui nou film, De ce eu?, a avut premiera in aceasta saptamana. In clipul de prezentare al festivalului, Tudor Giurgiu va propune, conform traditiei, o viziune personala asupra a ceea ce inseamna cinematografia europeana in contextul actual.

Cel mai important eveniment cinematografic al lunii mai este organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.