Filme a caror regie este semnata de Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Radu Muntean sau Cristian Mungiu mai pot fi urmărite în cadrul festivalului de film românesc "Filmland Rumanien", organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu cinematogarful B-Movie de la Hamburg.

Potrivit ICR Berlin, in deschiderea evenimentului, care a avut loc pe data de 1 februarie, au fost proiectate filmele "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regia Cristian Mungiu, şi "Poliţist, adjectiv", regia Corneliu Porumboiu.

Ziarul "TAZ" a relatat despre festival, menţionând: "România nu este o ţară a cinematografelor. În total există în jur de 80 de cinematografe iar românii merg în medie de 10 ori pe an la cinema".

"Anual se produc între 10 şi 20 de filme şi totuşi de câţiva ani se vorbeşte despre noul val de film românesc. La Berlinale a rulat în competiţia internaţională un film românesc în regia lui Radu Jude, "Aferim!". Este de-a dreptul un trend să existe un film românesc în competiţie, la fel şi la Cannes, unde România câştigă constant premii. În următoarele săptămâni, cinematograful B-Movie din Hamburg prezintă o serie variată de filme româneşti, seria Filmland Rumanien", preciza ziarul amintit.

Până la sfârșitul lunii februarie mai pot fi urmărite la Hamburg următoarele filme:

19.02.

20:00 Reconstituirea, regia Lucian Pintilie

22:00 Videogramele unei revoluții, regia Harun Farocki și Andrei Ujica

21.02.

20:00 A fost sau n-a fost, regia Corneliu Porumboiu

22:00 Al doilea joc, regia Corneliu Porumboiu

22.02.

18:30 Polițist, adjectiv, regia Corneliu Porumboiu

21:00 Reconstituirea regia Lucian Pintilie

26.02.

20:00 Marți, după Crăciun, regia Radu Muntean

22:00 Moartea domnului Lăzărescu, regia Cristi Puiu

28.02.

19:30 Al doilea joc, regia Corneliu Porumboiu

22:00 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, regia Cristian Mungiu

Cinematograful B-Movie a fost înfiinţat de asociaţia "B-Movie, Kulturinitiative auf St. Pauli e.V." în anul 1987 în cartierul St. Pauli al oraşului Hamburg şi oferă un program de cinema deosebit pe secţiunea de Arthaus. Cinematograful este independent şi aduce pe marele ecran perle rare, clasici uitaţi sau producţii de festival ale cinematografiei mondiale. B-Kino are o sală de cinema cu 60 de locuri, o mică cafenea proprie şi este cunoscut pentru tematicile cu caracter lunar, mai informează ICR Berlin.