Radu Jude a castigat Ursul de Argint pentru cea mai buna regie cu lungmetrajul "Aferim!", la cea de-a 65-a editie a galei Festivalului de Film de la Berlin desfasurate sambata seara. "Aferim!" este o parabola despre istorie mascata de un roadmovie de epoca.

Radu JudeFoto: berlinale.de

"Daca as fi stiut ca voi castiga un asemenea premiu, as fi fost mai serios cand l-am filmat", a declarat Radu Jude pe scena Berlinalei, potrivit Agerpres.

Plasat in anul 1835, Aferim! e un film cu totul inedit pentru cinematografia romana. Odiseea zapciului Costandin (Teodor Corban) care colinda Valahia impreuna cu fiul sau, Ionita (Mihai Comanoiu), in cautarea robului tigan Carfin (Cuzin Toma) fugit de la stapan, vrea sa ne convinga prin toate detaliile de autenticitatea sa (istoricul Constanta Vintila-Ghitulescu a fost consultant, iar filmul arata uluitor de verosimil), dar sugereaza de la bun inceput ca e un construct.

Radu Jude a intrat in competitie cu nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

Juriul Berlinale 2015 este format din regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Bruhl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producator, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actrita, Franta) si Matthew Weiner (producator/scenarist, SUA).

Juriul decide castigatorii celor 8 premii: Ursul de Argint pentru o contributie artistica remarcabila (acordat pentru imagine, montaj, muzica, costume sau scenografie), Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, cea mai buna actrita, cel mai bun regizor, Premiul Alfred Bauer dedicat unui film ce deschide noi perspective cinematografice, Premiul Juriului, precum si marele trofeu, Ursul de Aur, acordat producatorului.