Tudor Giurgiu, directorul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), a declarat pentru Mediafax ca incearca sa realizeze, la editia din acest an a evenimentului, un "amplu focus" dedicat cinematografiei argentiniene, precizand ca va aduce atat pelicule, cat si specialisti din Argentina.

Tudor GiurgiuFoto: Arhiva personala

Regizorul Tudor Giurgiu a fost prezent la editia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin (5 - 15 februarie) cu lungmetrajul "De ce eu?", inclus in sectiunea necompetitionala Panorama.

Intrebat de MEDIAFAX ce productii ar putea aduce la editia din acest an a TIFF, Tudor Giurgiu a spus ca isi doreste sa aduca "un film foarte simpatic norvegian, ᅡOut of Natureᅡ", regizat de Ole Giᅢver si Marte Vold, pelicula care a fost proiectata in sectiunea Panorama a evenimentului cinematografic din capitala Germaniei.

"Am mai vazut un film de public foarte simpatic al lui Dagur Kari, se cheama <>, or Dagur este un rasfatat al Clujului, cred ca primarul din acea vreme, GhGheorghe Funarla prima editie a TIFF, in 2002, i-a dat cheia orasului cand a castigat primul mare trofeu Transilvania Film Festival. Acum a facut un nou film de public si probabil ca va fi din nou prezentat la TIFF", a spus Giurgiu.

De asemenea, el a spus ca a avut o serie de intalniri cu reprezentanti ai cinematografiei argentiniene pentru a realiza o sectiune dedicata acestei tari. "Incercam sa facem un mare focus Argentina si sa nu aducem doar filme, ci si producatori, regizori, sa facem concerte, sa fie un eveniment, o sectiune mare argentiniana", a mai declarat pentru MediafaxTudor Giurgiu.

Cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) se va desfasura intre 29 mai si 7 iunie, la Cluj-Napoca.

La editia de anul trecut, a 13-a, TIFF a prezentat publicului lungmetrajul nominalizat la Oscar "Philomena", in regia lui Stephen Frears, care a deschis evenimentul cinematografic.

De asemenea, in inchidere a rulat "Boyhood", de Richard Linklater, care a fost desemnat cel mai bun film, in 2014, de membrii Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI) si care este nominalizat la premiile Oscar 2015, care se vor decerna pe 22 februarie, la Los Angeles.

Totodata, un numar de 217 pelicule din 55 de tari, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri au avut loc la cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Film Transilvania.

Lungmetrajul spaniol "Stockholm", in regia lui Rodrigo Sorogoyen, a castigat trofeul Transilvania 2014.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana.