La sfârșitul lunii ianuarie cinefilii din capitala germană se vor putea bucura de o lungă noapte a scurtmetrajelor românești, organizata de ICR Berlin la cinematograful de artă fsk Kino din dinamicul cartier berlinez Kreuzberg. Astfel pe data de 30 ianuarie, de la orele 22.00, începe Lunga Noapte a Scurtmetrajului Românesc la Berlin. Programul evenimentului aduce pe marele ecran o selecție de scurtmetraje recente cu tematici diferite: de la povești de dragoste, alienarea omului modern, situații extreme, crize existențiale, rivalitate, indecizii până la inimi zdrobite și naivități copilărești.

Prin acest proiect ICR Berlin își propune prezentarea unor cineaşti români din noul val, dar şi din alte generaţii.

Filmele prezentate sunt: COPACUL, regia: Mihai Sofronea, COLECŢIA DE AROME, regia: Igor Cobileanski, PLIMBARE, regia: Mihaela Popescu, JURNAL #2/Journal #2, regia: Adina Pintilie; 12 MINUTE, regia: Nicolae Constantin Tănase, CAI PUTERE, regia: Daniel Sandu, SĂ MORI DE DRAGOSTE RĂNITĂ, regia: Iulia Rugină, FALS POZITIV, regia: Octav Chelaru, O LUME NOUĂ, regia: Toma Peiu & Luiza Pârvu, CLAUDIU ȘI CRAPII, regia: Andrei Tănase.

Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorilor Mihai Sofronea, Andrei Tănase şi Octav Chelaru, care vor sta la dispoziţia publicului pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

ICR Berlin a invitat în mod special studenţii de film ai prestigioaselor şcoli de cinema din Berlin (DFFB) şi HFF Potsdam-Babelsberg pentru a creea o platformă de dialog între cele două țări .

Profitând de selecționarea a două filme românești de lungmetraj în luna februarie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ICR Berlin propune această lungă noapte de scurtmetraje pentru a prezenta nume noi din rândul regizorilor români, consacrați sau proaspeţi absolvenţi ai școlilor de film din România.

Cinematograful fsk din Berlin-Kreuzberg face parte din rețeaua Europa Cinemas, finanțată de programul MEDIA al Uniunii Europene. Are în componență două săli de proiecție, una cu 100 de locuri, cealaltă cu 57. Proiecțiile ICR Berlin vor avea loc în sala mare a fsk Kino.