Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d'Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia, informeaza Mediafax.

Duet inseparabil al cinematografiei, catalogaţi des drept "regizorul cu două capete", fraţii Joel şi Ethan Coen, realizatori ai unor filme precum "Barton Fink" şi "Fargo", îi urmează la conducerea juriului festivalului regizoarei neozeelandeze Jane Campion, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 13 şi 24 mai 2015.

"Suntem foarte fericiţi să revenim la Cannes", au declarat fraţii Coen, care, în prezent, sunt în plin proces de realizare a lungmetrajului "Hail Caesar", în care joacă George Clooney, Christophe Lambert şi Scarlett Johansson.

"Cannes este un festival care, de la începutul carierei noastre, a fost întotdeauna important pentru noi, iar a fi preşedinţi ai juriului, anul acesta, la Cannes, este o onoare cu atât mai mare având în vedere că nu am fost niciodată preşedinţi pentru nimic. Astfel, nu vom ezita să ne exprimăm, din aceasta postură, la momentul potrivit", au declarat cineaştii americani.

Obişnuiţi ai Croazetei, ca regizori, producători, scenarişti şi chiar monteuri, fraţii Coen, Joel, în vârstă de 60 de ani, şi Ethan, în vârstă de 57 de ani, au fost premiaţi de mai multe ori la Cannes.

Având în vedere că 2015 va marca 120 de ani de la inventarea cinematografului Lumière, cel mai mare festival de cinema din lume "va fi bucuros să salute, prin intermediul fraţilor Coen, opera tuturor «fraţilor de cinema» care, de la Louis şi Auguste Lumière, au îmbogăţit istoria sa", au mai spus organizatorii.

Dacă această dublă preşedinţie este fără precedent de la prima ediţie a festivalului, care a avut loc în 1946, Cannes a avut deja ocazia să găzduiască fraţi cineaşti care au câştigat trofeul principal al evenimentului, Palme d'Or: Paolo şi Vittorio Taviani, pentru "Padre Padrone", în 1977, şi Jean-Pierre şi Luc Dardenne, pentru "Rosetta", în 1999, şi "Copilul/ L'Enfant", în 2005.