Un judecator din Los Angeles a refuzat cererea formulata de avocatii lui Roman Polanski de clasare a dosarului din 1977 in care cineastul este acuzat ca a intretinut raporturi sexuale cu o minora, a anuntat miercuri justitia americana.

Roman PolanskiFoto: Agerpres

Decizia luata de James Brandlin, judecator la Tribunalul Superior din Los Angeles, reprezinta o infrangere judiciara pentru Roman Polanski, care a solicitat justitiei americane sa claseze acel dosar, fara ca el sa se prezinte in Statele Unite ale Americii, informeaza Mediafax.

Avocatii lui Polanski au depus saptamana trecuta in justitie o cerere prin care solicitau stabilirea unei audieri, invocand erori de procedura din partea Procuraturii americane, incercand astfel sa obtina clasarea dosarului, pentru a-i permite lui Roman Polanski sa calatoreasca in mod liber, fara se teama ca va fi extradat in Statele Unite ale Americii.

Avocatii cineastului incearca de multi ani sa obtina anularea cazului, afirmand ca Polanski este o victima a erorilor judiciare comise de procurorii americani. Justitia americana a decis insa ca avocatii vor avea dreptul sa ceara acest lucru, doar daca Roman Polanski se va intoarce in California.

Cineastul a fost acuzat in 1977 ca a violat o adolescenta in varsta de 13 ani la Los Angeles, dupa ce ii oferise in prealabil sampanie si droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzatia de intretinere de raporturi sexuale cu o minora.

Insa regizorul filmelor "Rosemary's Baby" si "Chinatown" a fugit din Statele Unite si s-a stabilit in Franta chiar inainte de pronuntarea verdictului, temandu-se ca judecatorii ii vor impune o pedeapsa mai grava decat cele 42 de zile de inchisoare pe care o efectuase deja in cadrul unei proceduri ce a vizat si evaluarea psihiatrica.

Avocatii lui Polanski, pe numele caruia Statele Unite au emis un mandat de arestare, considera ca regizorul si-a ispasit pedeapsa si ca nu va trebui sa fie prezent in fata unui tribunal pentru ca acest caz sa fie oficial inchis.

Roman Polanski a fost audiat de Procuratura din Polonia in luna octombrie, dupa ce autoritatile americane au cerut extradarea sa. Regizorul a fost lasat insa in libertate.

In 2009, cineastul a fost retinut pentru 290 de zile in regim de arest la domiciliu, in resedinta sa din Elvetia, in timp ce justitia din aceasta tara a analizat cererea de extradare a sa in Statele Unite.

Roman Polanski, care si-a petrecut prima parte a vietii in Polonia, intentioneaza sa regizeze un film despre Alfred Dreyfus, un ofiter francez de origine evreiasca, acuzat pe nedrept de tradare. Acest lungmetraj ar urma sa fie turnat in Polonia.

Roman Polanski s-a nascut la Paris in 1933, din parinti polonezi. S-a mutat in Polonia impreuna cu familia, in 1937, in preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Parintii sai nu au supravietuit Holocaustului, fiind dusi in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Polanski si-a facut studiile in Polonia, iar primul sau film "Cutitul in apa" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. De atunci, el a mai primit cinci nominalizari la Oscar, doua premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe si un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. In Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat in America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numara "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Cautare disperata" (1988), "Fecioara si moartea" (1994) si "Pianistul", aceasta pelicula aducandu-i lui Polanski un Oscar pentru regie, in 2003.