Regizorul Robert Dornhelm va fi prezent la Bucuresti regizorul Robert Dornhelm va fi prezent la Bucuresti la proiectia filmului sau 'Recviem pentru Dominic' realizat in cadrul proiectului „Dupa 25 de ani“, informeaza Institutul Cultural Roman. Regizorul va discuta cu publicul dupa proiectia filmului programata luni, 22 decembrie 2014, ora 19.00, la Cinema PRO (Str. Ion Ghica nr. 3). La dezbaterea care va avea loc dupa proiectie, la ora 20.30, va participa, alaturi de regizor, criticul de film Irina-Margareta Nistor.

'Recviem pentru Dominic', regia Robert Dornhelm Foto: ICR

Proiectul „Dupa 25 de ani“ este realizat sub egida UNIC, de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, Asociatia Culturala Musikforum Europa, Sub Inaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la Bucuresti si al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timisoara, in colaborare cu Goethe-Institut, Centrul Ceh, Institutul Polonez, cu sprijinul BCR.

Robert Dornhelm (n. 1947, Timisoara) reprezinta un simbol al evadarii de sub regimul comunist, prin creatia si biografia sa. Destinul sau l-a purtat din Romania in Austria si SUA, unde cariera sa cinematografica a obtinut recunoasterea internationala, fiind apreciat pentru filmele War and Peace (2007), The Ten Commandments (2006) documentarul The Children of Theatre Street (1977 – pentru care a primit o nominalizare la Premiile Oscar) sau miniseriile de televiziune Anne Frank: The Whole Story (2002 – distinsa cu Premiul Emmy) si Spartacus (2004).

Recviem pentru Dominic (1990) prezinta evenimentele petrecute in Romania in decembrie 1989, spunand povestea lui Dominic Paraschiv, inginer la o fabrica din Timisoara, care a murit in timpul Revolutiei. Numit „macelarul de la Timisoara“, el a fost impuscat si batjocorit, fiind acuzat pe nedrept de uciderea a 80 de oameni. Filmul cuprinde imagini filmate in timpul celor mai fierbinti saptamani din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990. Recviem pentru Dominic a fost nominalizat la Globurile de Aur si la Independent Spirit Awards pentru cel mai bun film strain. Filmul este produs de Norbert Blecha si Terra Film Group. Din distributie fac parte Georg Hoffmann-Ostenhof, Georg Metzenrad, Felix Mitterer, Werner Prinz, Antonia Rados, August Schmölzer, Viktoria Schubert, Angelica Schütz si Nikolas Vogel.

Proiectia de la Cinema PRO are loc in cadrul proiectului „Dupa 25 de ani“, care debuteaza la Viena (17 decembrie) si continua la Timisoara (19 decembrie) si Bucuresti (22 decembrie), aducand in atentia publicului, prin intermediul filmului „Recviem pentru Dominic“, evenimentele din decembrie 1989. Proiectiile de la Viena si Bucuresti vor fi urmate de dezbateri. La Timisoara, proiectia filmului Recviem pentru Dominic va avea loc vineri, 19 decembrie 2014, de ora 18.00, la sala Capitol a Filarmonicii Banatul, prilej cu care Robert Dornhelm va primi Titlul de Cetatean de Onoare din partea primarului municipiului Timisoara. De la ora 19.30 va avea loc concertul Requiem in re minor de Wolfgang Amadeus Mozart, in interpretarea Corului si Orchestrei Filarmonicii Banatul. Filmul si concertul vor fi proiectate pe doua ecrane amplasate in Piata Victoriei.

Seria „Dupa 25 de ani“ stimuleaza memoria colectiva pe un traseu de locuri si date istorice reprezentative pentru evenimentele din Romania. Timisoara a fost primul oras care s-a declarat liber pe 20 decembrie 1989, manifestarile publice din centrul orasului transformandu-se intr-o puternica miscare anticomunista. Ulterior, revoltele s-au mutat la Bucuresti. Aici pe 22 decembrie au avut loc cele mai sangeroase evenimente din timpul Revolutiei.

Accesul publicului la proiectia de la Cinema PRO este liber. Va rugam sa confirmati participarea la adresa film@icr.ro pana la data de 18 decembrie 2014.

Film in limba germana prezentat cu subtitrare in limba romana si in limba engleza.

La Viena evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena, Ambasada României la Viena, cu sprijinul Asociatiei Culturale „Musikforum Europa“ Arad, al Forumului Cultural Austriac Bucuresti si al BCR. Evenimentul de la Timisoara este organizat de Primăria Municipiului Timisoara, Casa de Cultură a Municipiului Timisoara, Institutul Cultural Român de la Viena, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, Filarmonica Banatul Timisoara, Asociatia Culturală „Musikforum Europa“ Arad, sub inaltul patronaj al Ambasadei Republicii Austria la Bucuresti si al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timisoara, cu sprijinul financiar al BCR.