Scurtmetrajul Sthorzina, regizat de Dan Radu Mihai, a fost selectionat în cadrul competiției internaționale a Festivalului International de Film de Scurt Metraj de la Clermont-Ferrand. Ajuns la a 37-a ediție Festivalul International de Film de Scurt Metraj de la Clermont Ferrand este evenimentul cu cea mai mare audiență și participare dedicat în exclusivitate filmului scurt.

Sthorzina este povestea a doi copii dintr-un sat aflat lângă Dunare la granița dintre România și Serbia. Viorel are 12 ani si locuiește doar cu bunicul său, pe care îl ajută să restaureze figurinele unui carusel stricat pe care bătrânul vrea să-l repare. Mirko este fiul în vârstă de 11 ani al unui agent de poliție violent și agresiv care locuiește într-un sat de pe malul sârbesc al Dunării. Atunci când Viorel găsește în podul casei bunicului său un pistol și îi propune lui Mirko să i-l dea, viața celor doi ia o nouă întorsătură.

Finalizat în septembrie 2014, filmul este o co-productie România / Serbia / Macedonia. Producătorul român este Dan Burlac (Elefant Film), iar din partea Serbiei producătorul a fost compania Bas Celik condusă de Srdan Golubovic, unul dintre regizorii cei mai importanți ai momentului din Serbia care se remarcă prin palmaresul său impresionant de premii obținute la prestigioase festivaluri internaționale de film, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Din distribuția filmului fac parte actorii Remus Mărgineanu, Șerban Pavlu, Ana Ciontea, Nebosja Glogovac și copiii Andrei Rotaru și Pavle Cemericik. Imaginea filmului a fost realizată de Tudor Mircea, iar scenografia poartă semnătura Iulianei Vâlsan.

Între 28 noiembrie și 6 decembrie Sthorzina a fost proiectat în cadrul Competiției Europene a Festivalului Internațional de Film Scurt de la Leuven (Belgia).

Proiectul Sthorzina a câștigat o finanțare de 112.000 lei la concursul de proiecte organizat de Consiliul Național al Cinematografiei în aprilie 2013.