Cea de-a noua ediţie MAKING WAVES: New Romanian Cinema, care va începe pe 4 decembrie la New York, va cuprinde în program un portret dedicat regizorului Stere Gulea. Din filmografia lui Gulea, unul din cei mai importanţi cineaşti români, vor fi prezentate Sunt o babă comunistă (2013), în premieră pentru publicul new-yorkez, şi Moromeţii (1987).

Sunt o baba comunista: Luminita Gheorghiu si Ana UlaruFoto: Romanian Film Initiative

Deşi MAKING WAVES este cel mai important eveniment de promovare a noii cinematografii româneşti în SUA, niciuna dintre ediţiile de până acum nu a scăpat din vedere filmele clasice care, consideră fondatorii Romanian Film Initiative, merită (re)descoperite de cinefilii americani. În anii trecuţi, au fost prezentate, printre altele, retrospectivele Alexandru Tatos şi Liviu Ciulei, iar în 2013 ţara westernurilor a primit porţia de eastern prin proiecţia trilogiei Ardelenilor, de Dan Piţa și Mircea Veroiu. Anul acesta, festivalul aduce la Film Society of Lincoln Center una din capodoperele filmului românesc, Moromeţii, a regizorului Stere Gulea, şi cel mai recent film al său, Sunt o babă comunistă.

Potrivit lui Lucian Pintilie, Stere Gulea, cunoscut ca regizor, scenarist, dar şi ca membru activ al societăţii civile după revoluția din ’89, posedă o viziune asupra lumii deopotrivă „severă şi obiectivă”. Printre cele zece filme pe care le-a realizat în cei patruzeci de ani de carieră, se numără două din cele mai celebre adaptări literare din cinematografia românească: Moromeţii (după romanul omonim al lui Marin Preda), Vulpe vânător (după volumul Hertei Müller Încă de pe atunci vulpea era vânătorul), dar și recentul Sunt o babă comunist㸠după romanul lui Dan Lungu. De asemenea, Stere Gulea a scris şi regizat unul dintre cele mai puternice filme despre Revoluţie, Stare de fapt şi a coregizat documentarul Piaţa Universităţii – România, despre protestele din Bucureşti, după căderea regimului Ceauşescu.

În secţiunea prin care MAKING WAVES îl omagiază pe Stere Gulea la cea de-a noua ediţie a festivalului, va fi prezentat la Film Society of Lincol Center pe 5 şi 7 decembrie Sunt o babă comunistă, în prezenţa regizorului şi a actriţei Ana Ularu, care joacă în film alături de Luminiţa Gheorghiu şi de Marian Râlea. Deşi tratează un subiect delicat, nostalgia pentru regimul comunist, pelicula lui Gulea reuşeşte cu subtilitate, umor şi empatie să evite verdictele ideologice. „Eu am adus la zi acţiunea din cartea lui Dan Lungu şi am plasat-o imediat după izbucnirea crizei economice în România. Am crezut că această criză repune în discuţie relaţia noastră, a celor din estul comunist, cu trecutul,” e de părere regizorul. „În România, cei catalogaţi drept nostalgici erau văzuţi în discursul public ca fiind cei care trag societatea în jos sau o ţin pe loc. Într-o măsură, era adevărat, dar am simţit că nu era doar atât. Am încercat să-i privesc puţin diferit pe aceşti oameni, percepuţi ca un fel de paria, şi am încercat să înţeleg şi argumentele lor, ale celor care, în jurul vârstei de 50 de ani s-au trezit socialmente inutili. Am început să-i vad ca pe nişte semeni, nu ca pe nişte scheme, reprezentanţi ideologici ai unui curent sau altul,” adaugă Stere Gulea într-un interviu pentru Romanian Film Initiative şi Veioza Arte.

Morometii: Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu

Morometii: Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu

Foto: Romanian Film Initiative

Moromeţii va fi cel de-al doilea titlu semnat de Gulea care va fi prezentat la Film Society of Lincoln Center, tot în prezenţa autorului, pe 7 decembrie. Realizată în 1987, cine-adaptarea după binecunoscutul roman al lui Marin Preda rămâne un reper fundamental în cinematografia românească. Avându-i în distribuţie, printre alţii, pe Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu și Florin Zamfirescu, filmul a primit după lansare numeroase premii din partea Asociaţiei Cineaştilor din România, iar Rebengiuc a fost premiat pentru acest rol la festivaluri din Italia şi în Portugalia. La aproape 30 de ani de la apariţia filmului, schimbările sociale prin care trecea, înainte de al Doilea Război Mondial, lumea lui Ilie Moromete îşi va găsi ecourile în rândul spectatorilor şi criticilor de film americani, care vor putea dialoga direct cu regizorul, invitatul special Making Waves, în acest an.

„Pentru mine e o surpriză că sunt invitat la New York, pentru că ştiu că există o cercetare de piaţă legată de ce ar putea interesa publicul de la Lincoln Center, un public de elită, care aşteaptă să vadă lucruri interesante din noul cinema românesc,” spune Stere Gulea. „Nu am avut până acum posibilitatea să ştiu care ar fi aşteptările publicului american de la cinemaul românesc, iar filmele mele din festival, Moromeţii şi Sunt o babă comunistă, nu sunt pe un trend estetic la modă. Prin ele, am încercat să creez o lume autentică şi vie şi rămâne de văzut dacă asta mai spune astăzi ceva. Am încercat să vorbesc despre oameni, care, în măsura în care capătă chip şi consistenţă, poate mai emoţionează,” explică regizorul.