Exact la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, regizorii Anders Østergaard (nominalizat la Oscar) și Erzsébet Rácz lansează cel mai recent documentar al lor, intitulat „1989”, în deschiderea Festivalului de la Copenhaga. Filmul va fi proiectat simultan în premieră mondială în peste 15 capitale europene, inclusiv la București, informeaza comunicatul Asociației One World Romania remis Hotnews.ro.

Documentarul '1989' - Foto: Simon PlumFoto: oneworld.ro

Miercuri, 5 noiembrie, ora 21.00, vă invităm la sediul Spațiului Public European (Strada Vasile Lascăr, nr. 31, parter, București) pentru a urmări – în direct – filmul și dezbaterea de la Copenhaga. Sunt așteptați cinefilii și toți cei care vor să descopere și/sau să dezbată jocurile politice din spatele căderii Cortinei de Fier, precum și costurile umane, tragice ale acestor jocuri.

După proiecție, Miklós Németh, fost prim-ministru al Ungariei (1988-1990) și protagonist al filmului, va împărtăși mărturii personale cu privire la momentele evocate în film. Prezentarea va fi transmisă în direct, iar participanții vor putea adresa întrebări acestuia via Twitter. Sesiunea de întrebări și răspunsuri cu Miklós Németh va fi urmată de un panel cu experți care vor discuta despre Europa contemporană, la 25 de ani de la căderea comunismului. Filmul „1989” va fi vizionat și dezbătut simultan de sute de spectatori din orașe precum Londra, Bruxelles, Haga, Riga și Porto.

Privitor la evenimentele de atunci, co-regizorul Anders Østergaard a spus:

„Am fost surprins să aflu că acest eveniment (căderea Zidului Berlinului) a fost determinat de acțiunile spontane a doi oameni. Unul dintre ei a încercat să treacă în lumea liberă și a plătit cu propria viață. Celălalt s-a simțiț atât de vinovat de moartea primului încât, la doar câteva ore după deces, a luat o decizie care avea să schimbe cursul istoriei."

"Oamenii politici ajung să ia decizii de o importanță imensă, de unii singuri. După primirea sfatului consultanților și analizarea rapoartelor, decizia ajunge să fie luată din pur instinct”, a subliniat Østergaard, regizor nominalizat la Premiile Oscar pentru un alt documentar al său, în anul 2010.

Filmul este subtitrat în limba engleză, iar intrarea este liberă. Rezervări: diana.paroiu@oneworld.ro / 0720 793 963, vadim.baltag@spatiuleuropa.eu/ 021.212.16.19

Evenimentul este prezentat de Festivalul CPH DOX din Copenhaga și Magic Hour Films și co-organizat de Asociația One World Romania, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.