Astra Film Sibiu (6-12 octombrie 2014), cel mai important si mai vechi festival de cinema documentar din regiunea Europa Centrala si de Est, ofera la fiecare editie o perspectiva asupra documentarelor produse in ultimul an in aceasta zona. Festivalul are acest focus inca de la inceputuri, iar filmele selectionate abordeaza subiecte care definesc identitatea zonei si redau realitati necunoscute uneori chiar si intre tarile vecine. Efectele tranzitiei, sistemele dictatoriale, drame, traume intre comunitati etnice, intalnirea lumilor din est si vest, rani ale razboaielor; sunt teme pe care regizorii aleg sa le comunice despre zona centrala-estica a Europei, in filme de marca cu semnaturi de autor.

MaidanFoto: Astra Film

In premiera in Romania - Maidan (regia: Sergei Loznitsa), prezentat la Cannes 2014, expune realitatea cruda a protestelor din Kiev din iarna 2013-2014 impotriva fostei puteri politice. Camera fixa lasa evenimentele sa vorbeasca de la sine. Filmul va fi proiectat in prezenta regizorului.

Cum pot influenta filmele realitatea? Kismet (regia: Nina Maria Paschalidou) reliefeaza impactul surprinzator al telenovelelor turcesti asupra lumii arabe si Balcanilor. Blood (regia: Alina Rudnitskaya) face o radiografie a vietii rurale din Rusia, unde donarea de sange reprezinta, pentru unii locuitori, singura modalitate de a avea un venit. Domino Effect (regia: Piotr Rosolowski si Elwira Niewiera) ne poarta pe celalalt tarm al Marii Negre, in Abhazia, unde relatia dintre un ministru si o artista de origine rusa reflecta tensiunile sociale si politice locale.

Judgement in Hungary (regia: Eszter Hajdu - prezenta la festival) reda controversatul proces a patru membrii ai unei organizatii extreme de dreapta care intre 2008 si 2009 au ucis mai multi locuitori de etnie rroma din Ungaria. PMR (regia: Meelis Muhu) urmareste alegerile prezidentiale din Transnistria in 2011 si aspiratiile electorale ale lui Igor Smirnov care a fost presedintele regiunii timp de doua decenii.

Stream of Love (regia: Agnes Sos) exploreaza relatiile intime dintre un octogenar si femeile dintr-un sat maghiar din Transilvania. Filmul va fi proiectat in prezenta regizorului. The Undertaker (regia: Dragan Nikolic - prezent la festival) este portretul intim al unui antreprenor sarb de pompe funebre care se ocupa cu repatrierea sarbilor decedati in strainatate sau a turistilor care si-au gasit sfarsitul in Serbia. Yugoslavia, how ideology moved our collective body (regia: Marta Popivoda) se concentreaza pe miscarile colective, organizate de stat sau contra-demonstratii, din timpul comunismului in Iugoslavia.

Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (regia: Vesela Kazakova si Mina Mileva) realizeaza portretul unui regizor de animatie din Bulgaria si relatia sa cu fostul serviciu secret. Filmul a starnit un val de controverse fiind eliminat fara explicatii de la Premiile Academiei de Film Bulgare, unde era nominalizat pentru cel mai bun regizor si cel mai bun documentar. Mina Mileva va fi prezenta la festival.

"Europa Centrala si de Est, prin natura ei, a fost si este o alta fata a Europei. Sunt povesti si subiecte care dincolo de substanta lor, pot fi citite si ca o formulare a unui mod de a fi. Aproape toate subiectele acestor documentare sunt inradacinate in contextul specific al tarii din care provin. Filmele din sectiunea Europa Centrala si de Est sunt selectionate atat dupa subiectul lor, cat si dupa abordarea cinematografica.", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Astra Film Festival 2014, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra si Fundatia Astra Film. Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe - Media

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundatia pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

Parteneri media: HBO, TV5 Monde, Digi24, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cinemagia, Decat O Revista, Catavencii, CinEuropa, Film New Europe, LiterNet, CinemaRX, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Art Act Magazine, Port.ro, The ONE, CineFan, TOTB.ro, Sub 25, Vice, Filmtett, Ginger Group, Film Reporter, AaRC.ro, Magic FM, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV