Ai mai participat vreodata la un eveniment la care apusul si rasaritul de soare sa fie in program, iar intre ele sa fie 4 concerte live, 3 DJ seturi si 11 scurtmetraje? Si totul sa se intample pe varful unui deal, accesibil cu telegondola? Si, pe langa aceasta noapte de neratat si neuitat, sa mai fie trei zile de festival, cu peste 70 de filme romanesti, urmate de un mini-turneu in 3 locuri diferite din tara?

Afis Filmul de piatraFoto: Filmul de Piatra

Pe varful muntelui, de la apus la rasarit, cu scurtmetraje si muzica

Filmul de Piatra, festivalul organizat in intregime de voluntari, propune anul acesta o premiera: un super-eveniment, cu filme si muzica, pe varful muntelui Cozla (650m altitudine). Evenimentul, denumit Shotr Day, Long Night are loc la Piatra Neamt, in cadrul editiei a 7-a a festivalului. Publicul va urca pe munte cu telegondola, la ora 19:00, si va fi intampinat de un concert unplugged in aer liber, pe o platforma de lemn cu o panorama spectaculoasa din care nu lipsesc Valea Bistritei, Muntele Ceahlau, Dealul Petrodava, lacul Batca Doamnei si o parte din orasul Piatra Neamt. Dupa ce soarele dispare in spatele muntilor incep proiectiile de film: 11 scurtmetraje multipremiate intr-o selectie "best-of" Shorts Up. Dupa filme, intr-o structura acoperita in forma de iglu, incepe petrecerea, cu alte 3 trupe live: Les Elephants Bizarres, Pinholes si Fine It's Pink si 3 DJ seturi: Matze, Yoon, Adrian R. Petrecerea se termina dupa ora 6:40, ora rasaritului de soare. Telegondola va functiona, cu pauze, tot timpul noptii, iar pretul ei este inclus in cel al biletului pentru eveniment: 25 de lei in avans si 35 de lei la intrare. Mai multe detalii, pe Facebook.

Trei zile de film romanesc la Piatra Neamt

Din 205 filme inscrise, la Filmul de Piatra vor fi proiectate 67 de scurtmetraje, 45 in competitie si 22 in afara competitiei. Proiectiile vor avea loc in aer liber, la Turnul lui Stefan, si in singurul cinematograf functional, Cinema Dacia Panoramic, o sala-mamut de 629 de locuri lasata in paragina de autoritati si uitata de public. Pe langa scurtmetraje, la festival vor mai fi proiectate o serie de lungmetraje: un film de animatie pentru copii, Closer to the Moon in regia lui Nae Caranfil, Kyra Kyralina in regia lui Dan Pita. De asemenea, deschiderea festivalului se face in Teatrul Tineretului, cu o piesa de teatru, "Textul inainte de toate" iar inchiderea festivalului se face, in acelasi loc, cu un documentar moldovenesc, despre Doina si Ion Aldea Teodorovici, proiectat in premiera in Romania. Programul complet poate fi gasit pe www.filmuldepiatra.ro si pe pagina de facebook.

Volunteer Power, de la organizare la spotul festivalului

De la editia din 2013, festivalul a decis sa devina un manifest de initiativa independenta si voluntariat, delimitandu-se de finantarile publice care mai intotdeauna sunt insotite de compromisuri sau urmate de scandaluri. Anul acesta, peste 80 de voluntari din toata tara s-au implicat in organizare, impartindu-se pe departamente si pregatind o serie de surprize publicului si trecatorilor. Tot voluntarii au creat si spotul festivalului, in care tot ei joaca, coordonati de Andrei Dascalescu care a filmat si montat clipul.

Cele mai bune scurtmetraje din competitie, in mini-turneu

Scurtmetrajele premiate si cele care primesc cele mai multe aplauze din partea publicului vor face parte dintr-un program "best-of". Acesta va fi proiectat saptamana viitoare in 3 locuri din tara: la Piatra Fantanele (Tasuleasa Social), la Cluj (pe 11 septembrie) si la Timisoara (pe 14 septembrie, in cadrul festivalului de muzica Plai).