Duminică, 31 august, s-a încheiat cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care a avut loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj) și care a fost dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”.

Divan festival 2014 - Foto: Adi BulboacFoto:

În cadrul acestei ediții a avut loc și un simpozion dedicat filmului balcanic, cu aceeași temă, la care au participat nouă universitari, critici şi istorici de cinema din șapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, M.Britanie, Serbia, China şi România. Lucrările simpozionului au fost conduse de profesor universitar Dina Iordanova de la Universitatea St. Andrews din Scoţia şi de conf. univ. Marian Ţuţui de la Universitatea Hyperion din Bucureşti, și vor fi publicate anul viitor într-un volum bilingv (română şi engleză), cu un studiu introductiv şi biografii succinte ale autorilor.

Degustatorii de filme - Foto: Adi Bulboac

Degustatorii de filme - Foto: Adi Bulboac

Foto:

Tema „Eroi şi antieroi din Balcani” s-a regăsit, firește, și în selecția de filme a acestei ediții –12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje – din care amintim: Kismet (documentarului Ninei Paschalidou despre impactul serialelor turcești asupra Balcanilor și lumii arabe), Go West, filmul lui Ahmed Imamović, care ironizează doctrina eroismului în războiul din Bosnia prin intermediul unui cuplu de homosexuali, Ultimii pirați de la Marea Neagră, un basm contemporan despre comorile pe care le vânăm și cele pe care le găsim, Regele, lungmetrajul lui Nikos Grammatikos, care încearcă o explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care s-a lăsat de droguri, și nu în ultimul rând Ocupația în 26 de imagini, filmul cult al croatului Lordan Zafranović despre grupările extremiste, partizane, din fosta Iugoslavie, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Proiecția eveniment a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară a fost O vară de neuitat/ Un été inoubliable (R. Lucian Pintilie), de la a cărui realizare s-a împlinit anul acesta 20 de ani. Filmul a rulat în prezența regizorului Lucian Pintilie, invitatul special al Divanului, și a Mariei France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco.

Degustatorii de Arta culinara

Degustatorii de Arta culinara

Foto:

Printre personalitățile prezente la Divan Film Festival anul acesta s-au numărat: actorul Dan Bordeianu, care a fost prezentatorul evenimentului, acțriele Dorotheea Petre, Iulia Verdeș și Elena Ivanca, Ioan Gyuri Pascu (care a și susținut un concert), regizorii Mihai Sofronea (Copacul), Stanislav Doncev (Rapid Response Corpse 2: Nuclear Threat), Pavo Marinković (Occupation, the 27th Picture), producătorii Aleksandar Zikov și Marticika Bojilova, criticul de film Abbie Saunders și fondatoarea site-ului AltCine, Electra Venaki.

Din cadrul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară nu au lipsit spectacolele culinare nici anul acesta: unul a fost dedicat bucătăriei tradiţionale turcești și susținut de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin, și unul susținut de Mircea Groza, care a preparat aceeași masă pe care a gătit-o interpretându-se pe sine în filmul bloggerului Radu Băzăvan (Groparu), Usturoi - care, de asemenea, a rulat în Portul Cultural Cetate.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară – care a a avut loc în Port Cultural Cetate în perioada 26 – 31 august - este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul TV 1000.