Juriul internaţional format din Phillip Bergson (critic de film din Marea Britanie), Michael Sarne (regizor şi actor din Marea Britanie) şi Doru Mitran (director de imagine şi profesor universitar din România) au decis palmaresul celei de-a zecea ediţii a festivalului Trofeul Ro-IFF 2014 (Vama Veche, 21-31 august). Trofeul Ro-IFF 2014 a revenit filmului turcesc Impecabilii / The Impeccables / Kusursuzlar, în regia lui Ramin Matin, informeaza organizatorii.

Filmul Impecabilii, regia Ramin MatinFoto: ro-iff.ro

„Un film surprinzător! Povestea conflictuală a două surori ce nu pot trăi împreună, dar nici separat, dintr-un motiv revelat în mod strălucit, printr-o ingenioasă concluzie a acestei extrem de originale drame, impregnată de umor negru”. Aceasta a fost motivaţia juriului pentru acordarea Trofeului Ro-IFF filmului turcesc IMPECABILII / The Impeccables / Kusursuzlar, în regia lui Ramin Matin. Acţiunea filmului se petrece în Cesme, o staţiune din Turcia. În luna mai, două surori din Istanbul – Lale şi Yasemin –, după cinci ani în care nu prea şi-au vorbit, îşi petrec vacanţa în casa de vară a bunicii lor decedate. Iniţial, totul pare bine, vremea este frumoasă, apa este limpede, iar oraşul este liniştit în afara sezonului. Însă, după un timp, cele două femei trebuie să abordeze relaţia lor agitată şi să se confrunte cu trecutul lor devastator. De ce sunt ele aici? Şi de ce, odată cu trecerea timpului, se întorc una împotriva celeilalte? Odată ce secretele lor devastatoare ies la lumină, ele trebuie să decidă dacă situaţia le va apropia sau le va îndepărta definitiv. Acesta este al doilea film în regia lui Ramin Matin.

Premiul „Cel mai bun regizor din secţiunea CineBlackSea” i-a fost acordat lui Niki Iliev, care a semnat regia filmului LEGENDELE VII / LIVING LEGENDS (Bulgaria), „pentru maniera amuzantă de a înfăţişa cum vieţile unor tineri prieteni au urmat căi diferite şi cum o întâmplare neaşteptată îi aduce din nou împreună, într-un deznodământ cu surprinzătoare, dar şi foarte amuzante consecinţe”. Filmul este povestea unui grup de prieteni ce se reîntâlneşte la 13 ani dupǎ balul de absolvire, motivul fiind o problemǎ a unuia dintre ei. Astfel, ei au ocazia sǎ experimenteze toate lucrurile pe care le-au lǎsat la o parte pânǎ în acest moment. Intriga va lua turnuri neaşteptate, prin evenimente caracterizate de fricǎ, furie, euforie şi fericire. Deşi nu toate visele sunt uşor de realizat, acestea vor ajuta personajele sǎ îşi regǎseascǎ setea de viaţǎ, pe care, aparent, au uitat-o. Trecând prin toate acestea, ei se vor trezi şi vor pune în practicǎ multe dintre lucrurile pe care le-au ignorat ani buni.

În secţiunea „Woman in Cinema” , premiul „Cel mai bun regizor” i-a fost acordat Lailei Marrakchi, cea care a semnat regia filmului HAOS ÎN CASBAH / ROCK THE CASBAH (Maroc-Franţa), „pentru arta stăpânirii mijloacelor filmice în dezvăluirea paradoxurilor cu care se confruntă societatea marocană – dominată covârşitor de bărbaţi – şi pentru strălucita stăpânire a ansamblului personajelor, cu o desăvârşită intuiţie şi cu un binevenit simţ al umorului”. Este vară în Tanger. O familie se reuneşte pentru trei zile în casa lor din oraş, ca urmare a morţii tatălui. Se reunesc pentru a-şi aminti de viaţa acestuia, pentru a rememora amintiri despre el şi pentru a-i deplânge moartea, aşa cum cere tradiţia musulmană. Este vară şi îşi schimbă costumele de baie în „djellebas”, aşa cum cere tradiţia pentru a se aduna pentru priveghi. Emoţiile sunt şi mai mari având în vedere că decedatul a lăsat în urmă doar femei. Odată cu venirea de la New York a Sofiei, fiica cea mică, situaţia se schimbă. Ea e plecată de câţiva ani. Şi-a făcut o viaţă nouă în America, unde este actriţă, dar nu reuşeşte să primească decât roluri de teroristă în seriale de televiziune. Odată cu întoarcerea ei, secretele ies la iveală, iar ordinea menţinută până acum de patriarh (tatăl) se transformă într-un haos.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, in mod unanim, juriul a decis să acorde premiul de interpretare, ex-aequo, unor admirabile actriţe: Melanie Doutey (rolul Luce din filmul POST PARTUM, în regia lui Delphine Noels), „pentru abordarea originală a unei probleme universale”, şi Sanya Borisova-Iliev (rolul Krissi din filmul LEGENDELE VII / LIVING LEGENDS), „pentru excepţionala interpretare a rolului unei fiice în căutarea propriei identităţi”.

De asemenea, juriul a adresat felicitări cinematografiei ucrainiene, pentru modul în care a reuşit să se menţină la un înalt standard artistic în momente de maximă dificultate. Juriul a decis acordarea premiului „Opera Prima” Viktoriei Trofimenko pentru promiţătorul său debut FRAŢII. ULTIMA CONFESIUNE / BROTHERS. THE FINAL CONFESSION.

Au trecut 11 zile în care la Vama Veche au fost prezentate numai filme bune. Concluzia a fost a publicului, care a fost prezent în număr foarte mare în fiecare seară, în ambele locaţii ale festivalului. În ultima seară de proiecţii din locaţia Amfiteatru – La Pescărie, au fost prezentate ultimele două filme din secţiunea „2x3” în regia lui Arsen Ostojic. FIUL NIMĂNUI / NO ONE’S SON este povestea lui Ivan, un fost cântǎreţ de muzicǎ rock,în vârstǎ de 36 de ani, dar şi veteran de rǎzboi ce şi-a pierdut ambele picioare în recent încheiatul rǎzboi din Croaţia. Tatǎl sǎu, Izidor, un fost cunoscut prizonier politic în fosta Iugoslavie, candideazǎ ca independent pentru Parlament. Apoi, o figurǎ din trecut reapare: un sǎrman refugiat sârb, pe nume Simo, ce s-a întors de curând în oraş. Pe când el era oficial comunist, Simo l-a bǎgat la închisoare pe Izidor, cu mulţi ani în urmă. Simo cunoaşte anumite lucruri ce i-ar distruge atât reputaţia lui Izidor, cât şi campania sa pentru Parlament. Simo cere bani în schimbul tǎcerii sale şi are de asemenea o întâlnire şi cu mama lui Ivan, Ana. În curând, un secret de mult îngropat reapare, cu implicaţii grave pentru Ivan.

CALEA HALIMEI / HALIMA’S PATH este al treilea film al regizorului şi spune spune povestea tragicǎ a unei femei musulmane, pe nume Halima, care încearcǎ fǎrǎ succes sǎ gǎseascǎ rǎmǎşiţele fiului sǎu, ucis în rǎzboiul din Bosnia. Ea îşi dǎ seama cǎ trebuie sǎ o gǎseascǎ pe nepoata sa, moment în care Halima descoperǎ şi un fapt îngrozitor. Odatǎ cu aceastǎ descoperire, spirala tragicelor evenimente din trecut continuǎ şi în prezent, perturbând încǎ o datǎ vieţile personajelor.

Arsen Anton Ostojic şi-a luat licenţa în regie de film la Academia de Arte Dramatice din Zagreb, Croaţia, în 1990, precum şi masteratul în producţie de film la Universitatea din New York, în 1994. Pânǎ în 2012 a realizat trei lungmetraje de succes,o piesǎ de teatru şi câteva documentare şi scurtmetraje multipremiate. Cu primul său film, O NOAPTE MINUNATĂ ÎN SPLIT / A WONDERFUL NIGHT IN SPLIT, regizorul a câştigat Trofeul primei ediţii Ro-IFF

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).

Oleg Sentsov

Oleg Sentsov

Foto: ro-iff.ro

Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile pentru a-l sprijini pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) şi nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuieşte, de către Rusia. Oleg se consideră cetăţean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă, pe toţi cei care doresc să sprijine, să facă donaţii (informaţii pe www.ro-iff.ro), astfel încât, împreună, să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copii îşi aşteaptă tatăl acasă.

Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali).