Filmul 'Remote Control' de Byamba Sakhya, coproducţie Mongolia-Germania, a câştigat duminică seară Trofeul Anonimul.

Premiile au fost acordate în urma voturilor publicului. Astfel, la categoria 'Cel mai bun scurtmetraj ficţiune' a fost votat filmul 'Excursie' în regia lui Adrian Sitaru, cel mai bun scurtmetraj de animaţie - 'Wedding Cake', în regia lui Viola Baier, iar Premiul 'Ovidiu Bose Paştină' a revenit producţiei 'Omul' de Brigitte Drodtloff. Un premiu special a fost acordat lungmetrajului 'The Monk' de The Maw Naing (Burma - Cehia).

Marele câştigător, 'Remote Control', spune povestea lui Tsog, un băiat de la ţară, care se mută în capitala Mongoliei, Ulan Bator, pentru a scăpa de certurile din familia sa. Inspirat de către eroul său, un călugăr care a învăţat să zboare, Tsog se hotărăşte să locuiască pe acoperişul unui bloc şi îşi petrece zilele imaginându-şi vieţile celor care trăiesc sub ochii lui.

Regizorul Byamba Sakhya a declarat, la primirea trofeului, că acesta este primul premiu al publicului din cariera sa.

Gala Anonimul a avut loc la Arena Verde Stop din Capitală şi a fost precedată de un concert al trupei Urma. În închiderea evenimentului a fost proiectat ultimul film în care a jucat actorul Philip Seymour Hoffman, 'A Most Wanted Man', de Anton Corbijn.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul a avut loc în premieră în Capitală. Festivalul s-a desfăşurat, în mod tradiţional, în localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării. Ediţia bucureşteană a evenimentului a oferit publicului proiecţii de filme la Cinema Studio şi Arena Verde Stop dar şi pe malul Dâmboviţei. Potrivit organizatorilor, anul viitor festivalul se întoarce în Delta Dunării.