Dupa un weekend cu sali pline, Festivalul International de Film Transilvania continua cu un program incarcat de filme bune si evenimente speciale. In primul weekend, sute de copii au ascultat fascinati cine-concertul Cinepiano, al artistului brazilian Tony Berchmans, la Cinema Florin Piersic, iar alte cateva zeci au invatat meserii si s-au jucat in Cetatea micilor antreprenori, la Castelul Banffy de la Bontida. Totodata, Depozitul de Filme, un spatiu inedit, spectaculos prin miile de role de film abandonate, le-a fost prezentat invitatilor si spectatorilor in debutul TIFF-ului.

Cinepiano_Credit - Nicu CherciuFoto: Nicu Cherciu

CONCERTE. Saptamana incepe in forta cu un concert inspirat de melodiile Mariei Tanase, "Maria T", al Balanescu Quartet, luni, 2 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultura a Studentilor (CCS). Alexander Balanescu, considerat unul dintre cei mai talentati violonisti contemporani, poate fi vazut si ascultat si marti, 3 iunie, de la 22.00, la Casa TIFF. Tot luni, de la 21.30, o trupa noua, promitatoare, Fine It's Pink, canta la Casa TIFF. Turbo-polka-ska e combinatia exploziva pe care o propune trupa austriaca Russkaja. Marti, 3 iunie, de la 21.00, la CCS, va acompania live capodopera lui Sergei Eisenstein, Crucisatorul Potiomkin (1925). Un al doilea concert e programat la Casa TIFF pe 4 iunie, de la 21.00.

Britanicii de la Teeth of the Sea vin cu "The Last Man", o reinterpretare originala a capodoperei lui George Orwell, "1984" pe 4 iunie, de la 22.00, la CCS. Biserica Evanghelica-Luterana din Cluj va fi gazda unui eveniment unic pe 4 si 5 iunie, de la 21.00: Jan Esra Kuhl, unul dintre cei mai promitatori tineri organisti si compozitori germani, va acompania live la orga bisericii filmul mut Faust (1926).

TIFF LOUNGE. In fiecare zi, intre 2 si 7 iunie, de la 17.00, in spatiul TIFF Lounge din Unirii Open Air, spectatorii ii pot intalni pe unii dintre invitatii speciali ai festivalului. Moderator va fi jurnalistul Mihnea Maruta. Luni, 2 iunie, publicul se va intalni cu Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, iar marti, 3 iunie, cu actrita Olimpia Melinte. Miercuri, Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, si Alexandru Belc, regizorul documentarului Cinema, mon amour, vor vorbi despre campania "Salvati Marele Ecran!". Vin la TIFF Lounge si actorii Vlad Ivanov, Anamaria Marinca si Florin Zamfirescu, si cantareata Angela Similea, alaturi de echipa scurtmetrajului Sa mori de dragoste ranita (r. Iulia Rugina).

MIDNIGHT DELIRIUM. Japonezul HK Forbidden Superhero, o parodie extrem de amuzanta despre filmele cu supereroi cu un liceean care prinde puteri supranaturale doar cand se imbraca in lenjerie de dama, deschide luni, la 00.00, la Cinema Arta, seria Midnight Delirium. Marti, la Cockneys vs. Zombies, spectatorii machiati si/sau costumati in zombi vor fi vedetele noptii: au intrare gratuita la film si vor fi fotografiati la panoul TIFF. Detalii despre sectiune, aici.

MASTERCLASS. Seria masterclass-urilor Transilvania Talent Lab a inceput astazi, 2 iunie, cu Nik Powell, directorul National Film and Television School, membru al juriului competitiei TIFF. Marti, de la 10.00, va vorbi directorul de imagine finlandez Peter Flinckenberg. Despre experienta lor vor vorbi si cineastul britanic Peter Webber (joi, 5 iunie, 12.00) si directorul executiv al Israel Film Fund Katriel Schory (5 iunie, 15.00). Toate masterclass-urile au loc in Mansarda Napoca 15. Intrarea este libera.

ZIUA MAGHIARA. Miercuri, in Ziua Maghiara la TIFF, vor fi proiectate patru filme. Renumitul cineast Miklos Jancso, absolvent al Scolii de Drept din Cluj in 1944, va fi omagiat printr-o proiectie speciala a filmului care i-a adus Premiul pentru regie la Cannes in 1972, Psalmul rosu (Cinema Arta, 14.30). Regizorul Janos Szasz, membru al juriului competitiei, va fi prezent la CCS, de la 18.00, la proiectia peliculei Marele Caiet/ The Notebook, distinsa cu Globul de Cristal la Karlovy Vary si inclusa pe lista scurta a nominalizarilor la Oscar. In aceeasi sectiune vor rula Barbati de mingi (r. Kristof Kovacs) si Ambulanta mortii (r. Mark Bodzsar).

De neratat este proiectia Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre cladiri iconice din lume, regizat de Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Ainouz, Michael Glawogger si Margreth Olin, care va fi prezentat la Cluj de producatorul Erwin M. Schmidt marti, 3 iunie, de la 18.00, la Cinema Florin Piersic.

In premiera la Casa TIFF, miercuri, de la 22.30, va rula Ce lume minunata, lansat recent pe ecranele din Republica Moldova, in prezenta unora dintre membrii echipei. Drama regizata de Anatol Durbala este inspirata de fapte reale petrecute in timpul protestelor din aprilie 2009, in Chisinau, cand zeci de tineri au fost arestati si maltratati. In distributie: Igor Babiac si Igor Caras-Romanov.

Continua campania de strangere de fonduri pentru Depozitul de Filme din Cluj de pe strada Maiakovski, nr. 31-35, lansata la TIFF, in cadrul proiectului "Salvati Marele Ecran!". Donatiile pentru igienizarea, ecologizarea si amenajarea Depozitului de Filme pot fi facute pe site-ul www.we-are-here.ro/p/salvatimareleecran-cluj si la puncte speciale la Cinema Florin Piersic si Casa TIFF.

***

Aplicatia TIFF 2014 este disponibila in App Store si Google Play.

Ne gasiti pe: www.tiff.ro | Facebook: TransilvaniaIFF | Twitter: @TIFFRomania | Instagram: TIFFRomania

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana. TIFF Bucuresti va avea loc intre 10 si 19 iunie, iar TIFF Sibiu, intre 25 si 29 iunie.

Cu sprijinul: Centrului National al Cinematografiei, Primariei si Consiliului Local Cluj, Consiliului Judetean Cluj, Institutului Cultural Roman si Uniunii Cineastilor din Romania

Prezentat de: Silva

Sponsor principal: Raiffeisen Bank

Masina oficiala: Mercedes-Benz

Sponsori: MasterCard, HBO, MOL Romania, EuroGSM, E-ON, Compania de Apa Somes, Aeroportul International Avram Iancu, Allianz-Tiriac, TenarisSilcotub, Energobit, Jameson, TNT, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, PMA Invest, Tudor. Personal Tailor, Farmec, Naturlich, Lecom, Kara, Agressione, PrintCard, Cleandex

Restaurant oficial: McDonald's

Croitor oficial: Tudor Tailor

Partener tehnic: BenQ

Partener Tehnologic: PcMadd

Cu sprijinul: Trend Communication

Partener de promovare: Vitrina Advertising

Co-producator: TVR, TVR Cluj

Parteneri media: TV5 Monde, ShortsTV, Digi24, Europa FM, Zile si nopti, Agentia de presa Mediafax, Adevarul, Gandul.info, Radio Romania Cultural, OK!, Dilema Veche, Marie Claire, Esquire, Harper's Bazaar, Beau Monde, Story, Decat o Revista, Cinemagia, CinemaRx, Observator Cultural, Filmneweurope.com, Cineuropa.org, Altcine.com

Parteneri media locali: TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Paprika, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Transilvania Reporter, Filmtett, Transindex, Stiridecluj.ro, Cluj.com, Clujulcultural.ro, Infotrafic.ro, Vocea Transilvaniei

Partener de monitorizare: Mediafax Monitorizare