Debutul in lungmetraj al Cristinei Iacob nu e o comedie MediaPro obisnuita. E mai elaborat si mai complex ca poveste si productie, dar la fel de artificial cum erau, pe subgenul lor, "Minte-ma frumos" ori "S-a furat mireasa". E, totusi, un pas inainte si e interesant de pus in relatie cu filmele despre liceeni ale anilor 80.

Imagine din SelfieFoto: MediaPro Entertainment

Povestea e simpla: trei adolescente, Yasmine (Crina Semciuc), Roxana (Olimpia Melinte) si Ana (Flavia Hojda) pleaca la mare cu doua zile inainte de bac, fara sa isi anunte familiile. Acolo cunosc trei hoti de carduri (Vlad Logigan, Levent Sali, Alexandru Calin) cu care se distreaza si partial se cupleaza, iar combinatia de evenimente placute si neplacute ii face pe toti sa se maturizeze.

Daca parintii Yasminei (Mihaela Radulescu si Dan Chisu) nu se streseaza prea mult si se duc "acasa", la Monaco (!) blocandu-i in mod simbolic cardul, mama Roxanei (Alina Chivulescu) are incredere in fiica ei si nu se panicheaza, in vreme ce tatal posesiv si nervos al Anei (Razvan Vasilescu) isi imagineaza cele mai sumbre scenarii.

Produs de MediaPro Entertainment (fost MediaPro Pictures) cu un buget maricel pentru un film romanesc, 900.000 euro, "#Selfie" incearca sa atinga publicul de toate varstele si pungile: si pe cei bogati, si pe saraci, si pe adolescentii care stiu ce inseamna un „selfie”, dar si pe parintii lor, care suspinau la vremea lor la filmele cu liceeni scrise de George Sovu si regizate de Nicolae Corjos.

Pentru adolescenti exista scene in care fetele merg cu un Mini Cooper decapotabil (masina Yasminei) si isi arunca mainile in aer, tipand asa, pur si simplu. Pentru maturi - scenele cu Florin Calinescu pe post de politist sau cu Razvan Vasilescu pe post de nea Ceausu, un nostalgic mizantrop care e, in general, nervos fara motiv. Un prototip de pensionar, desi nu ar trebui sa fie asa in varsta – are doar o fata de 17-18 ani.

Desi e plin de clisee ca pomul de Craciun de la Pro TV, nea Ceausu e datorita lui Razvan Vasilescu (care seamana aici cu Gheorghe Dinica) cel mai simpatic si mai consistent personaj dintre cele care se perinda in123 de minute pe ecran.

Iar cuplul pe care il face cu Alina Chivulescu, pe post de mama flower power care fumeaza iarba, e agreabil si destul de credibil in nebunia lui. Cei doi pleaca spre mare cu autobuzul nostalgic al lui nea Ceausu (plin de suveniruri comuniste, inclusiv un coltar de bucatarie), dar raman in pana si parcurg (la fel ca odraslele) un moment de mica revelatie.

„Declaratie de dragoste”, „Liceenii” si „Extemporal la dirigentie” nu au fost niste filme autentice despre adolescenti sau niste guri de aer proaspat in dificilii ani 80. Ele au fost facute cu acordul cenzurii, nu aratau decat ce trebuia aratat si aveau rolul, ca alte comedii sau ca filmele lui Sergiu Nicolaescu, sa ofere prostimii putina distractie.

Dar au picat pe un teren virgin. Combinatia de amor, umor si tineret mai mult sau mai putin revolutionar a prins perfect la public. Azi, ca orice film realizat in comunism, ele devin tot mai mult niste obiecte de muzeu. Desi stim ca sunt propaganda, cautam sa ne amintim dincolo de ecran cum era pe atunci – mobila, alei de bloc, geci albe cu manecile suflecate.

Nici "#Selfie" nu e autentic, desi e facut in plina libertate. Incearca sa fie filmul unei generatii (filmele lui Nicolae Corjos nu cred ca aveau aceasta pretentie...), dar aglomereaza clisee pe care spectatorul nu le poate inghiti fara noduri pentru ca exuberanta celor trei eroine nu e sustinuta constant de scenariu si regie.

Filmul te pierde inainte sa ajunga la jumatate. Obosesti de atatea maini aruncate in sus, tipete, rasete si certuri nejustificate. Olimpia Melinte arata tanara, dar nu de 17-18 ani. Si ea, si Crina Semciuc sunt actrite bune, dar amandoua plus debutanta Flavia Hojda sunt preponderent neconvingatoare prin vitalitatea lor prost calibrata.

Cei trei golani par mai credibili tocmai pentru ca sunt mai putin ingrosati. Fiind o comedie, suntem invitati sa nu luam totul de bun, dar daca lui nea Ceausu nu-i ceri sa se raporteze corect la comunism, ii ceri macar (ca si celorlalti) sa fie credibil in limitele conventiei.

Faptul ca apar in cameo-uri Andreea Esca, Mihaela Radulescu, Nicoleta Luciu, George Vintila, Smiley sau Alex Velea ii va innebuni probabil pe fanii acestora, dar filmul nu e mai bun prin asta. Bine macar ca nu apar si alte vedete ale trustului ca sa nu arate filmul chiar ca sarbatoarea de 1 Decembrie.

"#Selfie" e mai bun decat ce s-a mai facut la MediaPro pentru ca e mai bibilit si pentru ca bugetul a permis locatii, filmari nocturne si subacvatice, o cascadorie dificila, o postproductie mai complexa samd. E mai bun si pentru ca scenariul scris la opt maini e mai amplu, cu mai multe subintrigi si cu un traseu evident intre punctul A si punctul B.

Dincolo de neverosimilul povestii in mare sau in mic, filmului ii lipseste însă un element esential care sa-l faca sa treaca rampa - naturaletea. Adolescentii se pot regasi pe ecran in masura in care isi regasesc stilul vestimentar, romgleza si idealul de a conduce un Mini Cooper decapotabil prin Mamaia, dar nu cred ca se vor identifica cu acesti eroi de complexitatea unui serial TV.

Exista si o subintriga incorecta politic – relatia dintre Yasmine si profu’ de istorie (Razvan Fodor) care se rezolva prin happy end, profesorul hotarand sa-si asume aceasta relatie scandaloasa.

(De asta se si hotarase Yasmine sa plece la mare. Era suparata ca amantul nu avusese curaj sa se afiseze cu ea la banchet, sub scuza cautarii de monede dacice in Marea Neagra.).

Si mai are filmul o incheiere curatica, desi suna cam aiurea sa iti imaginezi ca peste cateva luni, maturizata de experienta de la mare, una dintre fete se va regasi printre protestatarii Rosia Montana. Ce are una cu alta? Rosia Montana e alta paradigma.

Faptul ca dupa 90 nu s-au putut face comedii bune sau comedii romantice agreabile si fara pretentii tine de comunismul care ne-a intrat in sange si care ne impiedica, de pilda, sa zambim fara sa nu ne gandim ca daca suntem prea amabili, o sa fim luati de fraieri. (Vezi si eternul zambet strepezit al stewardeselor de la Tarom, prea „mandre” ca sa fie si dragute.).

Cel mai bun film produs de MediaPro pana acum ramane „California Dreamin’ (nesfarsit)”. Si el era film de debut, dar e o diferenta intre filmul lui Cristian Nemescu si "#Selfie". „California Dreamin’” functiona pe mai multe planuri, inclusiv la primul nivel, cel al unei comedii de public.

"#Selfie" are prea mult din reteta MediaPro ca sa o impuna pe autoare ca pe o noua voce, desi Cristina Iacob pare sa stie meserie. Totusi, el poate deveni un succes de casa. La fel ca pe vremea „Declaratiei de dragoste”, „publicul cere”... Sunt cateva poante care pot prinde la spectatori. Eu am ras o data, nu mai stiu la ce replica.

Trailer:

"#Selfie" – de Cristina Iacob, cu: Crina Semciuc, Olimpia Melinte, Flavia Hojda, Vlad Logigan, Levent Sali, Alexandru Calin, Razvan Vasilescu, Alina Chivulescu, Razvan Fodor. Premiera romaneasca 9 mai 2014