Scurtmetrajul "Trece si prin perete/ It can pass through the wall", o adaptare libera dupa povestirea "In magazie", de A. P. Cehov, regizat de Radu Jude, a fost selectionat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului International de Film de la Cannes 2014.

'Trece si prin perete', regia Radu JudeFoto:

Potrivit unui comunicat citat de Mediafax, regizorul Radu Jude se intoarce la Festivalul de la Cannes cu noul scurtmetraj, dupa ce filmul "O umbra de nor" a avut premiera mondiala, anul trecut, in aceeasi sectiune.

Scenariul filmului "Trece si prin perete" poarta semnatura lui Radu Jude, imaginea a fost realizata de Marius Panduru, Catalin Cristutiu s-a ocupat de montaj, in timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia, de Adi Cristea, iar costumele, de Maria Pitea.

Din distributie fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaste din multipremiatul lungmetraj "Toata lumea din familia noastra", Ion Arcudeanu, Marcel Horobet, Gabriel Spahiu si Alecu Jude.

Scurtmetrajul "Trece si prin perete" este o adaptare libera dupa povestirea "In magazie", de A. P. Cehov si este o productie 100% independenta realizata de Micro Film in coproductie cu Mitra Film si Cinelabs Romania. Producatorii scurtmetrajului sunt Radu Jude si Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor castigatoare a numeroase premii "Lampa cu caciula" si "Alexandra". Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericita fata din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toata lumea din familia noastra", a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum, si a avut premiera in cinematografele din Romania in luna aprilie a anului trecut. "Toata lumea din familia noastra" a obtinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu - Bayard d'Or - si premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului International de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si premiul pentru regie, alaturi de premiul publicului la B-EST IFF.

In prezent, regizorul Radu Jude se pregateste de cel de-al treilea lungmetraj, "Aferim!", care va intra in productie la mijlocul lunii iunie. In plus, regizorul are in pregatire un alt proiect cinematografic, "Inimi cicatrizate", o adaptare dupa Max Blecher.

Quinzaine des Realisateurs este o sectiune speciala din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietatii de expresie din cinematografia mondiala. De-a lungul timpului, in sectiunea Quinzane des Realisateurs au fost prezenti regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc si Jean-Pierre Dardenne.

Festivalul International de Film de la Cannes se va desfasura intre 14 si 25 mai.