Unul dintre cele mai ambitioase proiecte cinematografice românești din ultimii ani,“AFERIM!” în regia lui Radu Jude, a primit susținerea uneia dintre cele mai importante surse de finanțare a proiectelor cinematografice din Germania – Fondul de film și media al Regiunii Renania de Nord –Westfalia (NRW). “AFERIM!”, peliculă ce va intra în producție la mijlocul lunii iunie, a primit săptămâna aceasta o finanțare de 180.000 de euro din partea Film und Medienstiftung NRW.

Radu JudeFoto: Hi Film Productions

Cel de-al treilea proiect de lungmetraj semnat de regizorul Radu Jude, produs de Hi Film Productions, a mai primit până acum sprijin din partea Centrului Național al Cinematografiei, Fondul Cinematografic Național din Bulgaria, Programul Media al Uniunii Europene și Programul Eurimages al Consiliului Europei și este realizat cu participarea HBO Europe.

Povestea westernului balcanic “AFERIM!” se petrece în Valahia primei jumătăți a secolului al XIX lea, perioadă în care, deși Țările Române intraseră pe drumul unei modernizări lente și ireversibile, existau încă realități sociale care țineau de un alt timp și de o altă mentalitate. Una din aceste realități o reprezintă sclavia romilor, care a durat din secolul al XIII-lea pînă la sfîrșitul secolului al XIX-lea, fenomen vag cunoscut și aproape inexistent în dezbaterea publică actuală, deși repercusiunile lui afectează în continuare viața socială din România. Similar, relațiile dintre bărbați și femei sînt încă, cel puțin în mediul rural, guvernate de un tip de mentalitate care vine din trecut, fără ca noi, cei de azi, să fim cu adevărat conștienți de asta.

Subiectul filmului se concentrează în jurul zapciului Costandin, care este angajat de boierul din zona lui să-l găsească pe Carfin, un sclav rom fugit din gospodăria sa.

Scenariul este semnat de Radu Jude și Florin Lăzărescu, imaginea va purta semnătura lui Marius Panduru, scenografia aparține Augustinei Stanciu, iar costumele vor fi realizate de Dana Păpăruz.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câștigătoare a numeroase premii “Lampa cu căciulă”, “Alexandra”, “O umbră de nor”. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericită fată din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, și a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. “Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.