Cunoscutul regizor şi scenarist de teatru şi film Alexa Visarion va prezenta în premieră în spațiul nord-american noul său film, intitulat “Ana”, pe care l-a realizat pornind de la mitul Meșterului Manole. Premiera va avea loc la Institutul Cultural Român de la New York, în Sala Auditorium, pe 30 aprilie 2014, la ora 19.00, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Alexa VisarionFoto: ICR NY

Evenimentul dedicat promovării filmului românesc şi cinematografiei naţionale se încadrează în seria de portrete pe care ICR New York doreşte să le realizeze regizorilor români. Vor fi prezentate publicului american cele mai cunoscute şi apreciate portrete de regizori, actori, scenarişti sau producători români.

Filmele pe care regizorul Alexa Visarion le va prezenta (subtitrate în limba engleză) pentru portretul său de regizor sunt: Înainte de tăcere (1978), Înghiţitorul de săbii (1983), Vinovatul (1991) şi Ana (2014).

Pentru aceste evenimente regizorul va fi însoţit la New York de Răzvan Vasilescu şi Cristina Drăghici, actorii principali ai filmului “Ana”. După vizionarea peliculei, cei trei vor răspunde întrebărilor publicului. Intrarea la eveniment este gratuită.

Filmul "Ana" spune povestea unui bărbat în pragul bătrâneții, singur și obsedat din tinerețe de ideea realizării unui film inspirat de legenda “Meșterului Manole“ (istoria înălțării unei biserici prin sacrificiul suprem) și a unei tinere din Republica Moldova ajunsă printr-o întâmplare nefericită, prostituată în Italia.

Cei doi construiesc din propria lor ratare și durere un univers și o comuniune sufletească salvatoare.

Împreună cu un adolescent marcat de un sever handicap locomotor reușesc într-un spațiu straniu, malurile și apele unui lac încă nepângărit de civilizație, să trăiască intens, emoțional, dureros, conflictual fragmente din propria lor viață, dezvoltând cu o intensitate febrilă a imaginației proiectul unui film visat despre structura și identitatea spirituală românească, dar niciodată realizat.

Acțiunea unește trei dimensiuni ale timpului existențial. Timpul sacru, mitic al baladei dar și al scenariului gândit de erou, timpul dictaturii comuniste și al aberantelor decizii ideologice ce cenzurau arta și gândirea, și timpul prezent activ al acțiunii, timp al interogațiilor...

Vital și caustic, oniric și bizar, poetic și grotesc “Ana“ – este un film al identificării crizei ce amenință în permanență umanul, de care suntem răspunzatori atunci când ne abatem de la esența misiunii noastre.

Dragostea adâncă, tulburătoare, pasiunea și creativitatea, umorul și histrionismul incisiv fac din acest film o voce distinctă, personală în perimetrul filmului românesc contemporan.

Din distributia filmului fac parte: Răzvan Vasilescu, Cristina Draghici (debut), Mircea Albulescu, Dorina Lazar, Dorel Visan, Demeter Andras.

La New York, actorul Răzvan Vasilescu va prezenta un spectacol one-man-show intutlat "Profu'", un monolog scris de Jean Pierre Dopagne, care va dura 1 h 20 min. Spectacolul se va juca pe 3 mai 2014, la “150 Public School”.

La New York, Alexa Visarion va avea întâlniri cu reprezentanţi ai universităţilor americane cu care el colaborează, având contacte cu aceştia din perioada în care a fost bursier Fulbright în S.U.A. În plus, va face şi cercetare în bibliotecile americane pentru noile proiecte la care deja lucrează, va avea întâlniri cu personalităţi ale vieţii culturale, artistice şi pedagogice din New York şi Boston.

Asociaţia culturală DIALOG al cărei preşedinte fondator este Alexa Visarion cultivă cu precădere realţiile româno-americane, cu rezultate remarcabile în perimetrul artei şi culturii. Această structură a proiectului, unitară şi diversă totodată, dezvoltă legăturile între cele două culturi.