Televiziunea Romana, prin Casa de Productie TVR, organizeaza proiectia in avanpremiera a documentarului „Masacrul de la Fantana Alba – 1 aprilie 1941”, un film de Lucia Hossu Longin. Proiectia va avea loc joi, 27 martie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman.

La eveniment vor lua cuvantul: Lucia Hossu Longin (realizator al filmului), Stejarel Olaru (istoric, secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe) si Demeter Andras (Coordonator cu atributii de Director al Casei de Productie TVR).

Documentarul reface istoria zilei de 1 aprilie 1941, ziua tragica in care Bucovina a fost cedata imperiului sovietic. Atunci, peste 3.000 de oameni din mai multe sate de pe Valea Siretului au format o coloana pasnica si s-au indreptat spre noua granita sovieto-romana, la Fantana Alba. Trupele NKVD i-au somat sa se opreasca, dar coloana a ignorat somatia si sovieticii au tras in plin cu mitraliere.

Filmul dezvaluie, in premiera după 73 de ani, informatii despre sumbrul eveniment, in care peste 3.000 de romani au fost mitraliati la granita cu Romania.

Documentarul a fost realizat la Casa de Productie TVR, cu finantarea Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din MAE, in urma castigarii concursului de proiecte din anul 2013.

Evenimentul este realizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.