Scurtmetraje semnate de Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și Adrian Silișteanu vor fi prezentate pe 1 și 2 februarie la Cinema Patria, în cadrul programului ShortsUp "Weekendul Comediei Scurte", informează Agerpres.

Selecția de filme include scurtmetraje internaționale premiate, dar și producții autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru producții memorabile. Fiecare dintre cele patru povești este inspirată din realitatea societății românești în tranziție.

Cel mai bun scurtmetraj la premiile Gopo 2013, "Șanțul" (regia: Adrian Silișteanu, România, 2012), va fi difuzat în prima zi a Weekendului Comediei Scurte. Filmul îl are în prim-plan pe actorul Adrian Titieni, jumătatea semnificativă a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, deși se confruntă cu certuri domestice, reușește să-și păstreze echilibrul înrădăcinat de ani și ani într-o gospodărie trainică.

"Pastila de fericire" (regia: Cecilia Felméri, România, 2012) este o poveste ironică și moralistă despre confortul emoțional prefabricat, adusă la viață de Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu. Filmul a primit Premiul special la TIFF și premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit.

Regizorii Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu sunt prezenți în programul ShortsUp cu două scurtmetraje de debut: "Mâna lui Paulista" (România, 1999) — descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu există nicio scăpare — și "Călătorie la oraș" (România, 2003) — o poveste ce are drept personaje principale un învățător timid și un șofer descurcăreț, care își părăsesc satul pentru a lua de la oraș, aflat în sărbătoare, un "computer conectat la internet și un colac pentru closetul primarului". Filmul lui Porumboiu a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Karlovy Vary 2004 și locul al doilea în secțiunea Cinefondation Award a Festivalului de Film de la Cannes.

Biletele pentru "Weekendul Comediei Scurte" pot fi achiziționate în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 25 de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la fața locului (Cinema Patria) la prețul de 35 de lei pe seară.

ShortsUp face selecții cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale.