In perioada 21-23 ianuarie 2014, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), vor fi proiectate, incepand cu ora 18.00, trei filme documentare premiate anul trecut la Astra Film Festival: Anatomia Plecarii, regia Serban Oliver Tataru, Afacerea Tanase, regia Ionut Teianu, si In numele primarului, regizat de Anca Hirte.

Joi, 23 ianuarie, programul include si proiectia filmului O scurta istorie Astra Film, povestea celor 20 de ani ai primului festival international de film documentar din Romania. La proiectii vor fi prezenti Ileana Birsan (critic de film), Dumitru Budrala (director Astra Film Festival) si Csilla Kato (coordonatoarea festivalului).

Astra Film Festival a aniversat in 2013 douazeci de ani de existenta. In toata aceasta perioada au fost prezentate mii de filme si au fost sustinute constant programe de promovare a filmului documentar. De la o editie la alta, notorietatea festivalului a continuat sa creasca.

Programul proiectiilor:

Marti, 21 ianuarie, ora 18.00

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETITIA EUROPA CENTRALA SI DE EST - Anatomia Plecarii | Serban Oliver Tataru | Germania, 2012, 75'

Autorul reface traseul plecarii familiei sale din Romania, la sfarsitul anilor 80, confruntand, dupa mai bine de douazeci de ani, amintirile lor cu privire la tara pe care au parasit-o. Pe de o parte, aflam viziunea sumbra a parintilor despre o Romanie ingenuncheata de un sistem opresiv si transformata intr-un spatiu inchis. De partea cealalta, descoperim viziunea romantica a fiului, a unui spatiu aproape paradiziac, cu prietenii adolescentine si o fericire familiala ireversibil pierduta.

Miercuri, 22 ianuarie, ora 18.00

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETITIA ROMANIA - In numele primarului | Anca Hirte | Romania, 2013, 54'

Bine ati venit in Piatra Neamt, Romania! Intr-un mic birou al primariei si in absenta primarului, cetatenii orasului formeaza o coada pentru a fi primiti in audiente si a-si spune nemultumirile. Totul pare un joc, urmarit indeaproape de camera de filmat, in care fiecare privire si expresie creeaza o alegorie a puterii. Tragic, comic si, in acelasi timp, cat se poate de serios, documentarul te duce cu gandul la absurdul lui Eugen Ionescu.

Joi, 23 ianuarie, ora 18.00

O scurta istorie Astra Film

Filmul O scurta istorie Astra Film este un proiect cultural inedit care marcheaza povestea celor 20 de ani ai primului festival international de film documentar din Romania, Astra Film Festival. Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizarii festivalului de la Sibiu. Chiar daca oamenii, mentalitatile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informatiei sunt complet schimbate acum fata de 1993, ramane constanta emotia intalnirii – cu celalalt, prin film, in sala de proiectie si in afara ei, intalnirea breslei cu publicul - iar aceasta creioneaza spatiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

PREMIUL SPECIAL ACORDAT DOCUMENTARULUI ROMANESC – Afacerea Tanase | regia Ionut Teianu | Romania, 2013, 56'

Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numita de presa franceza „Afacerea Tanase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidentii Virgil Tanase si Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participa la reconstituire prin marturii actuale sau din epoca, sustinuti de relatarile unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformatii. Intriga politica din fundalul afacerii este ilustrata de conflictul dintre presedintii Francois Mitterrand si Nicolae Ceausescu. Documentarul ne dezvaluie fata ascunsa a Romaniei ceausiste in planul relatiilor externe, precum si mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita sa recurga pentru reducerea la tacere a opozantilor.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.