Regulamentele se pot schimba, presedintii se succed, numarul filmelor variaza, dar un lucru pare sa devina imuabil la Oscaruri: prezenta lui Meryl Streep in cursa pentru ravnita statueta, unde actrita afiseaza un numar record de 18 nominalizari, scrie AFP.

Regina Oscarurilor concureaza in acest an la categoria cea mai buna actrita, pentru rolul sau de mama tiranica si paranoica in "August: Osage County", unde joaca alaturi de Julia Roberts.

"Sunt atat de fericita pentru filmul nostru si pentru ca Julia si eu am fost nominalizate", a declarat actrita, intr-un comunicat. "Amandoua suntem foarte mandre de 'August: Osage County'. Aceasta onoare pe care ne-o face Academia, fata de care suntem foarte recunoscatoare, va permite atragerea atentiei asupra filmului nostru in toate tarile, ceea ce este formidabil".

In urma cu doi ani, a castigat pretioasa statueta - a treia din cariera - pentru interpretarea lui Margaret Thatcher in "Doamna de fier" si era deja cea mai nominalizata actrita din istoria premiilor.

De la prima sa nominalizare, in 1979, pentru "Calatorie la capatul infernului", de Michael Cimino, nu au trecut mai mult de cinci ani fara ca actrita sa fie din nou nominalizata, ca cea mai buna actrita sau pentru rol secundar.

Woody Allen, 16 nominalizari

In deceniul 1979-1989, Meryl Streep a fost nominalizata de opt ori, pentru filme atat de diferite precum "Kramer contre Kramer", "Amanta locotenentului francez", "Alegerea Sophiei", "Departe de Africa" sau "Un strigat in noapte".

In acest an, chiar daca performanta sa din 'August: Osage County' a starnit admiratia publicului si a criticii, va avea un adversar de forta in persoana lui Cate Blanchett, favorita pentru rolul sau de burgheza in pragul nebuniei din "Blue Jasmine" al lui Woody Allen.

La 44 de ani, australiana este nominalizata pentru a cincea oara, si a castigat deja statueta in 2005 (rol secundar) pentru "Aviatorul".

Un alt recordman apare in grila nominalizarilor: Woody Allen, care o taloneaza pe Meryl Streep cu 16 nominalizari, ultima pentru scenariul la "Blue Jasmine".

Insensibili la dispretul pe care il arata maestrul new-yorkez, caruia ii repugna sa paseasca pe covorul rosu al Oscarurilor, membrii Academiei - dintre care multi sunt din aceeasi generatie cu regizorul in varsta de 78 de ani - il nominalizeaza an dupa an.

A primit patru Oscaruri, ultimul in 2012 pentru scenariu original la "Miezul noptii in Paris", a mai fost recompensat in 1987 pentru "Hannah si surorile sale" (scenariu original) si in 1978 pentru "Annie Hall" (cel mai bun scenariu si cel mai bun regizor).