Celebrul regizor italian Sergio Leone şi actorul Gheorghe Dinică vor fi celebraţi marţi şi miercuri la Cinemateca Eforie din Capitală cu proiecţii speciale de film, potrivit programului Cinematecii Române.

Astfel, marţi, la ora 16,30, Cinemateca Română va găzdui, în Sala Eforie, proiecţia filmului 'Pentru un pumn de dolari' de Sergio Leone, pentru a sărbători 85 de ani de la naşterea artistului italian. Westernul lansat în 1964 îi prezintă în distribuţie pe Clint Eastwood, Gian Maria Volonté şi Marianne Koch.

Miercuri, Cinemateca Eforie sărbătoreşte 80 de ani de la naşterea lui Gheorghe Dinică. Cu această ocazie, la ora 17,00 va fi proiectat filmul 'Felix şi Otilia', în regia lui Iulian Mihu. Adaptarea din 1972 a romanului omonim de George Călinescu îi prezintă în distribuţie, alături de Gheorghe Dinică, pe Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Clody Bertola, Gina Patrichi şi Sergiu Nicolaescu.

La 1 ianuarie 2014 s-au împlinit 80 de ani de la naşterea celui care a dat viaţă personajului Lăscărică, dar şi personajului Paraipan din seria filmelor cu comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu.

La 17 ani, Gheorghe Dinică a început să joace alături de trupe de amatori, care puneau în scenă piese de Moliere, Shakespeare, dar şi dramaturgie românească.

S-a înscris apoi în cercul teatral al Casei de Cultură a Sindicatelor din Bucureşti, iar la 22 de ani a fost distribuit în ''Jocul de-a vacanţa'' de Mihail Sebastian, în rolul lui Bogoiu, rol pentru care a primit Marele premiu la un concurs pentru interpretare, având şansa să fie văzut de actriţa Dina Cocea, care se afla în public.

De atunci, Dinică a jucat la cele mai importante teatre din Bucureşti: Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional ''I. L. Caragiale'', Teatrul Mic, Teatrul Odeon. Unul dintre cele mai importante roluri din teatru este cel al lui Cadîr (''Tache, Ianke şi Cadîr''), piesă în care a jucat alături de Marin Moraru şi Radu Beligan.

Debutul cinematografic l-a cunoscut în 1963, cu un rol în filmul 'Străinul', adaptare cinematografică a romanului omonim scris de Titus Popovici.

De-a lungul carierei, Gheorghe Dinică a jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative.