Actorul american James Avery, cunoscut pentru rolul unchiului Phil din serialul de televiziune de succes "Printul din Bel Air", a murit marti, la varsta de 65 de ani, in Glendale, California. James Avery a murit din cauza unor complicatii aparute in urma unei operatii pe cord deschis, a declarat purtatorul sau de cuvant, Cynthia Snyder, pentru Associated Press, potrivit bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Actorul era cunoscut pentru rolul Phil Banks din serialul de televiziune american "Printul din Bel Air/ The Fresh Prince of Bel Air" (1990), in care a jucat alaturi de Will Smith. Avery a aparut in 141 de episoade din "Printul din Bel Air", alaturi de nepotul sau din film, Will Smith. In urma cu doi ani, o mare parte din echipa filmului s-a reintalnit la un eveniment de caritate.

"Sunt foarte trist sa spun ca James Avery a incetat din viata. A fost un al doilea tata pentru mine. O sa-mi lipseasca foarte mult", a scris prietenul si colegul sau din filmul "Printul din Bel Air", Alfonso Ribeiro, pe o retea de socializare.

Avery a aparut in numeroase filme si show-uri TV, printre care se numara si "Anatomia lui Grey/ Gray's Anatomy" si "Star Trek: Enterprise".

De asemenea, a fost gazda programului TV "Going Places" si si-a imprumutat vocea mai multor personaje din productii animate, precum "Testoasele Ninja/ Teenage Mutant Ninja Turtles".

Originar din Atlantic City, New Jersey, SUA, Avery s-a inrolat in marina militara dupa terminarea liceului, luptand in Vietnam in perioada 1968-1969. Dupa ce a plecat din armata, el s-a mutat in San Diego, California, unde a inceput sa scrie scenarii pentru televiziune si poezii pentru Public Broadcasting Service (PBS).

Actorul a lucrat pana in septembrie anul trecut la filmul lui Zach Braff "Wish I Was Here", care va avea premiera la Festivalul de Film Sundance, la sfarsitul acestei luni.