Centrul National al Cinematografiei (CNC) a decis prelungirea termenului de depunere a dosarelor pentru concursul de proiecte cinematografice pana la data de 23 decembrie, informeaza site-ul oficial al institutiei, potrivit Agerpres. Astfel, CNC revine asupra unei decizii anterioare, potrivit careia termenul de depunere a dosarelor a fost prelungit pana la data de 14 februarie 2014, dupa ce peste 70 de personalitati din lumea filmului au criticat, duminica, aceasta prelungire, cerand ministrului Culturii si directorului Centrului National al Cinematografiei sa anuleze aceasta decizie.

"Consideram abuziva, nejustificata si contrara intereselor cineastilor decizia de amanare - fara nicio motivatie publica - a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai putin de 24 ore inaintea termenului anuntat initial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus, de aproximativ doua luni, e mai lung decat termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant si naste suspiciuni si temeri referitoare la adevaratele motive pentru care a fost adoptata aceasta decizie", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Culturii si sefului CNC.

Semnatarii, printre care s-au numarat regizorii Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu si Gabriel Achim, au declarat atunci ca amanarea anuntarii rezultatelor concursului cu doua luni 'va determina imposibilitatea participarii cu sanse a producatorilor romani la programele de finantare europeana, cu termene de depunere in februarie si martie', programe care solicita prezentarea unor dovezi de finantare nationala.

Potrivit site-ului CNC, in urma sedintei de marti, "In temeiul dispozitiilor prevazute in 'regulamentul privind concursul de selectie a proiectelor cinematografice, in vederea acordarii de credite financiare directe pentru dezvoltarea de proiecte, productie si distribuire de filme", aprobat prin Ordinul Ministrului Culturii si Cultelor nr. 2335/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul de Administratie al Centrului National al Cinematografiei a hotarat prelungirea termenului de depunere a dosarelor pentru concursul de selectie a proiectelor cinematografice Sesiunea I 2013 pana la data de 23.12.2013".

CNC a alocat 30 de milioane de lei pentru prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice pe anul 2013.

In urma concursului, CNC acorda castigatorilor credite financiare directe pentru productia filmelor si pentru dezvoltarea proiectelor cinematografice.

Fondurile sunt impartite astfel: 15% (4,5 milioane de lei) pentru filmele de lungmetraj de fictiune debut, 5% (1,5 milioane de lei) pentru filmele de scurtmetraj de fictiune, 10% (3 milioane de lei) pentru filmele documentare, 10% (3 milioane de lei) pentru filmele de animatie, 59% (17,7 milioane de lei) pentru filmele de lungmetraj de fictiune si 1% (300.000 de lei) pentru dezvoltarea proiectelor de filme, lungmetraj de fictiune, documentare si de animatie.

Valoarea maxima a creditului direct pe care il poate obtine un producator pentru proiectele declarate castigatoare la concursul de selectie sesiunea I 2013 este de 15% (4.455.000 de lei) din creditul direct alocat pentru productie.

Proiectele de lungmetraj care au obtinut cea mai mare finantare la concursul de proiecte cinematografice organizat de CNC in 2012 au fost '6,9 pe scara Richter', de Nae Caranfil, si 'Poarta Alba', ce urmeaza sa fie regizat de Nicolae Margineanu. Fiecare dintre aceste proiecte a primit un credit de cate 990.000 de lei.