Actrita Joan Fontaine, una dintre figurile marcante ale varstei de aur a Hollywoodului, cu roluri memorabile in filme clasice ale lui Alfred Hitchcock, a murit duminica la varsta de 96 de ani, anunta presa americana, preluata de AFP.

Joan FontaineFoto: Agerpres

Cotidianul Hollywood Reporter o citeaza pe asistenta lui Joan Fontaine, Susan Pfeiffer, potrivit careia actrita a a murit in locuinta sa din Carmel, in nordul Californiei.

Nascuta in Japonia din parinti britanici, Joan Fontaine ajunge in California in 1919, unde, la fel ca si sora sa, celebra Olivia de Havilland, va avea o cariera stralucita in cinematografie.

Joan si Olivia sunt singurele surori care au castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita.

Relatia dintre cele doua a fost insa conflictuala, sub amprenta unei continue rivalitati, asa cum a povestit Joan Fontaine in autobiografia sa "No Bed of Roses".

Joan Fontaine si-a inceput cariera de actrita la sfarsitul adolescentei, in principal cu roluri minore in teatru si apoi, din anii 1930, in filme de serie B.

Legendarul regizor britanic Alfred Hitchcock o propulseaza la statutul de star zece ani mai tarziu.

Fascinat de privirea sa expresiva, maestrul suspansului i-a oferit in 1940 rolul principal in primul sau film american, "Rebecca", o adaptare dupa romanul lui Daphne du Maurier.

Interpretarea rolului unei tinere femei chinuita de amintirea primei sotii a sotului sau, intr-un conac sumbru de la marginea oceanului, ii aduce o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita.

Castiga statueta de aur doi ani mai tarziu, pentru rolul din "Suspiciune", alaturi de Cary Grant, devenind astfel prima si singura actrita care a obtinut aceasta recompensa pentru un film regizat de Alfred Hitchcock.

Cele doua surori candideaza la Oscarul pentru cea mai buna actrita in acel an, unde Olivia era nominalizata pentru rolul din "Hold Back the Dawn", de Mitchell Leisen.

In timpul ceremoniei care o consacra pe Joan Fontaine, rivalitatea dintre cele doua surori este evidenta.

"Am inghetat. Am privit la celalalt capat al mesei, unde statea Olivia. 'Urca acolo', a soptit cu autoritate", povestea ea.

"Toata ostilitatea pe care o simteam una fata de alta cand era copii... Totul a revenit in imagini caleidoscopice ... Am crezut ca Olivia va sari peste masa si ma va lua de par".

Olivia va castiga primul sau Oscar in 1946.

Joan Fontaine va povesti mai tarziu ca sora sa a respins incercarea de a o felicita.

"Mi-a aruncat o privire, a ignorat mana intinsa, a luat Oscarul si a plecat", explica ea.

Surorile erau rivale si in dragoste. Miliardarul excentric Howard Hughes, care a frecventat-o un timp pe Olivia de Havilland, o va cere ulterior de sotie, in mai multe randuri, pe Joan Fontaine.

"M-am casatorit inaintea Oliviei, am castigat Oscarul inaintea ei, deci daca mor prima va fi fara indoiala furioasa ca am batut-o!", afirma Joan Fontaine.

Cariera sa in cinematografie intra pe panta descendenta in anii 1950, cand se reorienteaza spre televiziune si are mai multe aparitii pe Broadway, in special in "Leul in iarna".

Joan Fontaine era si pilot de avion, campioana la balon cu aer cald, jucatoare experimentata de golf, detinea o diploma in arhitectura si era o bucatareasa desavarsita.

Casatorita de patru ori, va divorta de ultimul sau sot, Alfred Wright, in 1969, afirmand ca, in opinia sa, "casatoria, ca institutie, este la fel de moarta ca si pasarea dodo".

Are o fiica, Deborah.