Festivalul Human Rights Film Days din Turcia se deschide oficial marti, 10 decembrie la Ankara. Cinematografia romaneasca va fi reprezentata in festival de doua productii de succes: „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, si „Muzica în sânge”, regia Alexandru Mavrodineanu.

Festivalul va avea loc în perioada 6-15 decembrie în 8 orase din Turcia: Ankara, Istanbul, Izmir, Bursa, Eskisehir, Sinop, Trabzon si Diyarbakir. Organizat anual în luna decembrie pentru a marca Ziua internatională a drepturilor omului, festivalul se află în acest an la editia a treia.

Cinematografia românească va fi reprezentată în cadrul festivalului de filmele „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, si „Muzica în sânge”, regia Alexandru Mavrodineanu. Filmul „După dealuri” a primit numeroase premii internationale, cele mai importante dintre acestea fiind Premiul pentru cel mai bun scenariu si Premiul pentru cea mai buna actrita în rol principal pentru Cristina Flutur si Cosmina Stratan, premii obtinute la Festivalul de la Cannes 2012. „Muzica în sânge” a primit în anul 2010 Premiul publicului pentru scurt metraj la Festival on Wheels, festival ce se desfăsoară anual în diferite orase din Turcia, precum si alte premii internationale.

Actrita Cristina Flutur va fi prezentă la festival si va participa la sectiuni de Q&A după cele două proiecții din Istanbul ale filmului „După dealuri”, ce vor avea loc pe 10 si 12 decembrie. De asemenea, actrita româncă va avea întâlniri cu oameni din lumea filmului din Istanbul, producători, regizori, actori, critici de film. Regizorul Alexandru Mavrodineanu va fi prezent în Izmir pentru proiectia filmului „Muzica în sânge”, programată pentru data de 14 decembrie. După proiectie va avea loc o sesiune de Q&A și întâlniri cu critici de film din Turcia.

Festivalul Human Rights Film Days, este organizat de Delegația Uniunii Europene în Turcia, ambasadele și consulatele țărilor membre UE și a clusterului EUNIC Turcia, rețea din care face parte și Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” Istanbul.

Participarea artiștilor români si difuzarea filmelor românesti în cadrul festivalului este sprijinită de ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul-transmite ICR Istanbul.