Premiul "Cea mai buna actrita europeana' acordat de Academia Euroapa de Film a fost castigat sambata seara de actrita belgiana Veerle Baetens pentru rolul din "The Broken Circle Breakdown" de Felix van Groeningen. La aceasta categorie au mai fost nominalizate actrita Luminita Gheorgiu pentru rolul din "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, alaturi, Keira Knightley pentru "Anna Karenina", Barbara Sukowa pentru "Hannah Arendt" si Naomi Watts pentru "The Impossible".

In cadrul aceleiasi ceremonii Ada Solomon a primit Premiul European Co-production - Prix Eurimages. Premiul i-a fost inmanat de Rossy de Palma, una dintre actritele-fetis ale lui Pedro Almodovar.

"Multe din filmele mele sunt despre familie sau sunt legate de familie. Si cinemaul european e o chestiune de familie. Cred ca e timpul sa terminam cu nostalgia (...) si sa ne uitam la copii si la ce e in fata in materie de cinema", a spus Ada Solomon primind premiul.

Cea de-a 26-a editie a Premiilor Europene de Film a avut loc sambata la Berlin, in prestigioasa sala de la Berliner Festspiele, fiind cea de a 12-a editie care se tine la Berlin.