Începând cu 10 decembrie 2013 şi până în 30 ianuarie 2014, ICR Madrid, în colaborare cu Cinemateca Spaniolă (Filmoteca Española) şi Cineteca Madrid, organizează a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc, eveniment intrat deja în tradiţia culturală a capitalei spaniole, fiind aşteptat şi comentat de cei mai cunoscuţi critici de film şi foarte căutat de publicul cinefil.

Zilele Filmului Românesc se va desfăşura anul acesta în două spaţii. Cine Doré găzduieşte opt lungmetraje de ficţiune (printre acestea Poziţia copilului de C.P. Netzer şi Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism de C. Porumboiu), iar la Cineteca se va putea vedea un ciclu de documentare recente, majoritatea dintre acestea în premieră în Spania. La eveniment va participa regizorul Stere Gulea, care va prezenta două dintre filmele sale la Cine Doré: în premieră în Spania Sunt o babă comunistă, 2013 şi Moromeţii, 1988, titlu clasic al cinematografiei româneşti. Regizoarea Alexandra Gulea va veni la Madrid pentru a-şi prezenta debutul în lungmetrajul de ficţiune, Matei copil miner.

În premieră la Madrid, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, se vor putea vedea unele dintre cele mai premiate producţii ale cinematografiei româneşti recente: Poziţia copilui, de C.P.Netzer, câştigătoare a Ursului de Aur la Berlin, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism de C. Porumboiu, prezent în festivalurile de Film de la Locarno şi Sevilla, Câinele japonez, debutul în lungmetral al tânărului regizorTudor Cristian Jurgiu, prezentat în premieră la recent încheiatul festival de Film de la San Sebastian.

Zilele Filmului Românesc la Madrid reţine şi cîteva filme româneşti din 2012: Rocker, al doilea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, de asemenea prezentat în premieră la San Sebastian şi ultimul film al regizorului Tudor Giurgiu, Despre oameni şi melci, un important succes de public în România şi câştigător al Premiului pentru Cel mai bun film în secţiunea Punto de Encuentro a Festivalului SEMINCI de la Valladolid.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, noutatea acestei ediţii o reprezintă selecţia de filme documentare, dintre care patru se vor prezenta în premieră în Spania: În numele primarului de Anca Hirțe (Premiu pentru Cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival de la Sibiu), Aici... adică acolo, de Laura Căpățâna Juller (despre două fetiţe din Maramureş, Ani şi Sanda, crescute de bunici în absenţa părinţilor aflaţi la muncă în Spania), După tăcere de Vanina Vignal (despre trei generaţii izolate de tăcerea impusă în comunism), Afacerea Tănase de Ionuț Teianu (o mărturie tulburătoare despre spionaj şi despre dizidenţii români Virgil Tănase şi Paul Goma, pe care Ceaușescu hotărâse să-i elimine). Documentarul-jurnal de călătorie semnat de Bogdan Ilie Micu, Un gând, un vis, Doyle... şi-un pix, selecţionat în Festivalul D´A din Barcelona şi care spune, în trei ore, povestea unei fascinante călătorii de 26 de mii de kilometri cu motocicleta, va fi de asemenea proiectat la Cineteca.

Evenimentul Zilele Filmului Românesc este realizat anul acesta în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Mediapro Entertainment România, Festivalul de Film de Autor din Barcelona – D´A şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Autorilor Români din Audiovizual (DACIN SARA).