A XIX-a editie a festivalului de filme europene Festival on Wheels se desfăsoară în perioada 27 noiembrie - 9 decembrie în trei orase din Turcia, anul acesta fiind alese Edremit, Ankara și Sinop. Organizat din 1995 de către Asociatia de Cinematografie din Ankara si membru al European Coordination of Film Festivals, festivalul a fost gândit de la prima editie ca un eveniment de prezentare a filmelor europene si turcesti cinefililor din diverse orase ale Turciei. In ultimii cincisprezece ani festivalul a vizitat Ankara, Baku (Azerbaijan), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Drama (Grecia), Eskişehir, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Kars, Kayseri, Malatya, Mersin, Samsun, Sarajevo (Bosnia-Herzegovina), Tbilissi (Georgia) si Van. Festivalul se desfăsoară cu sprijinul EUNIC Turcia, clusterul institutelor culturale si sectiilor culturale ale ambasadelor si consulatelor statelor europene în Turcia. În acest an, Festival on Wheels se va deschide pe 27 noiembrie la Edremit unde va onora memoria actorului, regizorului si dramaturgului turc Tuncel Kurtiz (1936-2013), consultant si membru al echipei festivalului încă de la prima editie.

Cinematografia română este reprezentată în acest an în secțiunea de scurt metraje Short is good de către filmul Solitudes, o coproductie româno-franceză în regia Liovei Jedlicki si după scenariul Alexandrei Badea, în distributie aflându-se actorii români Mădălina Constantin si Răzvan Oprea. Filmul va fi difuzat în festival cu sprijinul ICR Istanbul. Solitudes a câstigat Premiul pentru cea mai bună fictiune la Ismailia International Film Festival, Premiul pentru interpretare feminină la Clermont-Ferrand, Mentiunea juriului si a presei la Clermont-Ferrand, Marele Premiu al juriului la festivalul Itinerance d'Ales.

ICR Istanbul colaborează de sase ani cu Festival on Wheels, unde filmul românesc se bucură de o deosebită apreciere, amintind marele trofeu Taurul de Aur primit în 2009 de Politist-adjectiv, regia Corneliu Porumboiu si Premiul publicului în 2010 pentru scurt metrajul Muzica în sânge de Alexandru Mavrodineanu. În acelasi timp, colaborarea a fost sustinută si prin programul de mobilitate al Institutului Cultural Român, principalii organizatori ai festivalului fiind prezenti la TIFF 2011 si 2012 pentru a fi în permanent contact cu oamenii de film din România - informează ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.