"Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, a primit premiul Telia la Festivalul International de Film de la Stockholm, distinctia fiind acordata celui mai bun film din festival care nu beneficiaza inca de distributie in Suedia, informeaza Institutul Cultural Roman Stockholm, citeaza Mediafax.

Afis Pozitia CopiluluiFoto: Parada Film

Conform sursei citate, Festivalul International de Film de la Stockholm si-a desemnat castigatorii in cadrul unei ceremonii organizate vineri seara.

Printre castigatorii editiei din acest an a festivalului se afla si lungmetrajul "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, care a fost distins cu premiul Telia, acordat celui mai bun film din festival care nu beneficiaza inca de distributie in Suedia.

In cadrul Festivalului International de Film de la Stockholm, filmul "Pozitia copilului" a fost prezentat in sectiunea "Open Zone", dedicata celor mai apreciate filme din 2013, aflate in atentia Asociatiei Internationale a Criticilor de Film FIPRESCI.

"Pozitia copilului", o productie Parada Film, 2013, este castigatorul marelui premiu Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin din acest an si este propunerea Romaniei pentru categoria "cel mai bun film strain" la premiile Oscar.

Premiul Telia, acordat in cadrul Festivalului International de Film de la Stockholm de una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii suedeze, este dedicat sprijinirii distributiei in Suedia a filmelor de arta si consta in 100.000 sek (aproximativ 11.000 euro), acordati pentru distributia locala a filmului castigator.

In competitia pentru acest premiu sunt inscrise toate filmele prezentate in festival care nu beneficiaza inca de distributie in Suedia. Acordat de un juriu alcatuit anul acesta din producatorul Fredrik Heinig, actrita Linda Zilliacus si regizorul si fotograful Pieter Ten Hoopen, premiul revine celui mai bun film din festival a carui distributie in intreg teritoriul Suediei este considerata importanta. Premiul este astfel nu doar o recunoastere a meritelor extraordinare ale filmului, ci si un sprijin in promovarea locala a acestuia, incat sa poata fi vazut de un numar cat mai mare de spectatori, precizeaza ICR Stockholm.

Festivalul International de Film de la Stockholm s-a aflat in acest an la cea de-a 24-a editie si a inclus peste 180 de filme din 50 de tari.

Premiul pentru cel mai bun film al editiei din acest an a festivalului a fost acordat peliculei "The Selfish Giant" de Clio Barnard, conform site-ului oficial al evenimentului.

"Pozitia copilului", cu Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia si Natasa Raab, este cel de-al treilea film al lui Calin Peter Netzer dupa multipremiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010).

Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Productiile cinematografice romanesti au fost distinse cu premii si la editiile anterioare ale Festivalului International de Film de la Stockholm. Astfel, in 2007, Marele Premiu al Festivalului i-a revenit filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu, iar Anamaria Marinca a fost castigatoarea premiului pentru cea mai buna interpretare feminina pentru rolul principal din acest film.

In 2010, actorul George Pistereanu a primit premiul pentru cea mai buna interpretare masculina a festivalului, pentru rolul din filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", in regia lui Florin Serban.