Filmul "O umbra de nor" de Radu Jude este castigatorul celei de-a XXI-a editii a Festivalului International de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE, care se incheie duminica la Targu Mures, anunta Mediafax. De asemenea, in cadrul ceremoniei de sambata seara, pelicula "Camera 606" (regia Peter Volkart, Elvetia) a primit premiul oferit de Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, "Pastila fericirii" (Felmeri Cecilia, Romania) a castigat Premiul televiziunii Erdely TV, "Welkom" (Pablo Munoz Gomez, Belgia) - Premiul Ministerului Culturii, iar "Strada lui Raffael" (Alessandro Falco, Italia) - Premiul oferit de municipiul Targu Mures.

Totodata, Premiul In Memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film de debut oferit de Uniunea Democrata a Tinerilor Maghiari (UDMT-MADISZ) cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si stiloul oferit de comisionerul educational al Ungariei i-a revenit filmului "Micul blond cu un miel alb" al lui Eloi Henriod (Franta).

Directorul artistic al festivalului, Gasparik Attila, a declarat in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor ca, pornind de la o replica din film, "Dar ea doreste sa traiasca, nu sa moara", poate spune ca nici Festivalul ALTER-NATIVE nu isi doreste sa moara, "cum a murit Festivalul Peninsula".

El a adaugat ca la a XXII-a editie, de anul viitor, invitatul special la ALTER-NATIVE va fi "intelectualul muresean" - atat artisti, cat si politicieni -, intrucat sunt destui cei care se plang ca exista un vid cultural in municipiu.

Festivitatea a fost urmata de un concert de muzica klezmer, sustinut de Hakeshet Klezmer Band din Oradea, prima formatie de acest gen din Romania, in conditiile in care editia din acest an a festivalului a avut ca invitat special Israelul.

Manifestarea continua si duminica, cu proiectia peliculelor premiate si a filmelor de lungmetraj "Baikonur", de Veit Helmer (coproductie Kazahstan-Germania-Rusia), "Cercuri" (Srdan Golubovic, coproductie Serbia-Croatia-Slovacia-Franta-Germania, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain de anul viitor), alaturi de filme de animatie pentru copii si "Best of Jameson Cinefast Miskolc 2012".

La editia din acest an a festivalului au fost inscrise aproape 900 de scurtmetraje din toata lumea, in urma preselectiei intrand in concurs 60, dintre care o mare parte de animatie.

Atat Festivalul International de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE de la Targu Mures, cat si editia de la Targu Mures a Festivalului TIFF au fost cuprinse in acest an in cadrul manifestarilor prilejuite de centenarul Palatului Culturii din municipiu - un edificiu reprezentativ pentru oras, declarat monument istoric.