La Astra Film Festival 2013 spectacolul lumii poate fi urmarit timp de 7 zile pe marele ecran. Filmele editiei aniversare tintesc subiecte actuale de o mare diversitate, de la modul necunoscut in care functioneaza marile corporatii din mediul online, Google (Google si creierul mondial, filmul de deschidere) si Facebook (Nebunia Facebook), la cele mai intime povesti Trei surori (Bing Wang), si pana la realitati controversate, exploatarea gazelor de sist in Polonia si SUA si protestele anticorporatiste, Drill Baby Drill, proiectia fiind urmata de o sesiune Q&A cu regizorul, Lech Kowalski.

Google and The World BrainFoto: Astra Film

Retrospectiva ultimilor 20 de ani

Programul aniversar rememoreaza filme si personalitati marcante din editiile anterioare. AFF 2013 propune o selectie retrospectiva de filme de colectie realizate de legende veritabile ale filmului documentar, cum ar fi Bob Connolly (Australia) si John Marshall (SUA), dar si sesiuni de masterclass cu autori premiati in trecut la AFF. Documentarul romanesc din ultimii 20 de ani este si tema principala a unei ample conferinte, Romania sub lupa, o incercare de a oferi raspunsuri la intrebarea: Ce fel de Romanie s-a conturat prin productia a sute de documentare facute in Romania in aceasta perioada? De asemenea, 20 de directori de festivaluri internationale de film din Europa, America si Africa de Sud isi dau intalnire la Sibiu pentru Industry Meeting.

Filme in premiera absoluta

AFF continua traditia editiilor trecute si aduce pe ecrane filme in premiera absoluta. Combinatul, Cantece pentru un muzeu, Afacerea Tanase. Leapsa pe murite, Valea plangerii, Sperante la vanzare, Internetul se inchide, In numele primarului pot fi vazute in premiera doar la Sibiu, cele mai multe fiind proiectate in prezenta regizorului sau chiar a personajelor din film.

AFF 2013

O competitie la superlativ

Nume consacrate pe plan international, Sergei Loznitsa, Nicolas Phillibert, Lucien Castaing Taylor si Verena Paravel, Wang Bing, Nikolaus Geyrhalter sau Ben Lewis, dar si regizori emergenti isi dau intalnire la AFF, pentru a oferi publicului un regal vizual al realitatii contemporane. Cele mai asteptate si apreciate filme ale momentului, produse in Romania si in lume, sunt prezentate in cele 5 sectiuni competitionale: International, Central & Eastern Europe, Romania, Student si EcoCinematogrAFF, dar si in 2 sectiuni speciale: Incredibil si Made in Romania. Un juriu alcatuit din cineasti si specialisti de top vor evalua filmele si vor desemna castigatorii editiei aniversare: Gaby Babic (GER), director Goest Fest of Eastern & Central Europe; Cristi Puiu (RO), regizor; Lesedi Oluko Moche, director Encounters SA Doc Fest, Africa de Sud; Pawel Kloc (POL), regizor; Hussain Currimbhoy (UK), director artistic Sheffield Doc IFF; Elena Danilko, director artistic Moscow IFF on Visual Anthropology; Petr Lom (CAN), regizor; Michael Stewart, director London Open City IFF; Cristian Nitulescu, producator TV; Grit Lemke (GER), director artistic DocLeipzig.

Filme din peste 70 de tari

Lansat in 1993, Astra Film Festival este cel mai vechi festival international de film documentar din Romania si din regiune si singurul festival care a rezistat din acele vremuri pana in prezent. In 2013, 1350 de filme din peste 70 de tari ale lumii au fost inscrise la AFF editie aniversara care va avea loc la Sibiu intre 14 si 20 octombrie.